Kinoa je mnogo hvaljena žitarica koja ne sadrži gluten, a kod nas je sve popularnija otkako je objavljeno da je Jelena i Novak Đoković redovno koriste u ishrani.

Blagotvorna je za dijetu, jer sadrži dosta proteina kao i vlakana, zahvaljujući kojima se probava brzo reguliše. Vegetarijanci je redovno pripremaju, a uz povrće može da bude kompletan obrok. Međutim, sa količinama kinoe ne treba preterivati. Ako organizam nije naviknut na veću količinu vlakana, može doći i do poremećaja u varenju. 

Zato neki dožive veliku neprijatnost, jer kinoa može da deluje i laksativno, što za rezultat ima višestruke stolice, kao i bol u stomaku i nadimanje. Treba početi sa manjim količinama, a i kad se priviknete, ne valja jesti više od zapremine jedne šolje za mleko. 

salata sa kinoom
Instagram / sandra.greathealth 

Takođe, najbolje je jesti kinou za doručak ili ručak, a izbegavati je za večeru, kada se metabolizam polako usporava. Na kraju, veoma je važno da zrna dobro isperete pre nego što ih skuvate, da biste uklonili ostatke saponina koji se zadržava na njima. I on može da izazove bolove u stomaku.

Ne treba zaboraviti da postoje i ljudi koji su alergični na kinou, pa ako imate tegobe iako ste primenili sva naša uputstva, možda treba da se okrenete drugim izvorima vlakana i proteina.

Izvor: Lepa&Srećna