Tri stvari koje treba da isprobate ove jeseni:

1. UMEBOŠI ŠLJIVE
To su tradicionalno prirodno obrađene kisele vrste kajsije (iako se zovu šljive), a poreklom su iz Japana, Kine i Koreje. Bogate su organskim kiselinama, posebno limunskom i fosfornom. Odlične su za podizanje imuniteta, otklanjanje umora, mamurluka, jutarnje mučnine, morske bolesti, stomačnih problema i anemije.

Savet: ukoliko osećate da vam pada imunitet, preduhitrite prehladu ili grip konzumiranjem jedne šljive ujutru, pre doručka, na prazan stomak nekoliko dana zaredom. Košticu sačuvajte za situacije kada imate problem sa varenjem. Tada je potrebno da je sisate od 15 do 20 minuta.

2. NAPRAVITE ZELENI DETOKS SOK KOD KUĆE

Za ovaj zdrav napitak koji će vam dati energiju potreban je blender ili sokovnik, povrće, voće i začini.
Recept: 1 šaka spanaća, 1 šargarepa, 1 zelena jabuka, 1 celer, sok od jednog limuna, pola kašičice cimeta, 1 cm korena đumbira, četvrt kašičice kurkume. U ove sastojke sipajte vodu i sve izblendajte.


3. IZBACITE NEZDRAVE NAMIRNICE IZ KUHINJE
S obzirom na to da će vam mnogo lakše biti da procesiranu hranu izbacite iz ishrane ukoliko je nemate u kući, neka vaš prvi korak bude odstranjivanja svega nezdravog iz kuhinje. Napravite mesta za voće, povrće, mahunarke i integralne žitarice. Napunite činije koštunjavim voćem umesto čipsom i ostalim nezdravim grickalicama.

Izvor: Lepa&Srećna/Milica Prelević