Simptomi povišenog šećera u krvi su umor, često mokrenje, suva usta, pojačana žeđ... Promene u ishrani mogu značajno da utiču na smanjenje nivoa šećera, a brojne studije su pokazale da zeleni čaj može da pomogne kod dijabetesa. Istraživanja koja su rađena dokazuju da ljudi sa dijabetesom tipa 2 koji su pili 1,5 litar čaja dnevno tokom 30 dana, smanjili su nivo glukoze u krvi za 30 odsto u poređenju sa istim periodom kada su pili vodu.

Druga studija koja je rađena na 38.000 žena potvrdila je da one koje su pile četiri ili više šoljica čaja dnevno imaju 27 odsto manje šanse da obole od dijabetesa tipa 2 od onih koje ne konzumiraju čaj.

"Polifenoli koji su sadržani u zelenom čaju mogu da regulišu nivo glukoze, pa se on i preventivno koristi, kako se dijabetes ne bi dobio ili razvio", tvrdi doktorka Sara Bruer i upozorava da zeleni čaj može da izazove nus pojave kao što su sijareja, glavobolja, stomačni problemi, gorušica, te i da sa njegovom upotrebom ne treba preterivati. Savetuje se da popijete jednu šolju čaja pre podne, a drugu popodne.

Iako je bogat antioksidansima, vitaminima B, mineralima, taninom i kofeinom u nekim slučajevima zeleni čaj može biti štetan po zdravlje.

"Trudnice treba da izbegavaju da piju puno čaja zelenog čaja jer sadrži kofein i ometa apsorpciju folne kisline. Iz istog razloga, ne treba ga koristiti ni osbe koje boluju od glaukoma i hipertenzije", tvrdi ona i dodaje da osim na nivo gvožđa utiče negativno i na apsorpciju kalcijuma i magnezijuma. S tim u vezi, doktorka preporučuje upotrebu zelenog čaja ne uz obroke, već sat vremena nakon njega. 

Izvor: Lepa&Srećna