O ishrani se u poslednje vreme vodi računa više nego ranijih godina i svi težimo ka tome da jedemo zdravu, kvalitetnu hranu. Trudimo se da izaberemo što bolje voće i povrće na pijaci i u marketima i često se vodimo mišlju da su namirnice koje izgledaju besprekorno zdravije. Nutricionistkinja Svetlana Marova upozorava da voće i povrće koje treba da izbegavamo u svakom slučaju je ono na kojima piše "već oprano".

"To ne znači da je čisto i spremno za jelo. Nekada je oprano hemikalijama, a kako se štedi i na vodi, često bude loše isprano.To može oslabiti imunitet i izazvati alergijske reakcije. Ove supstance mogu izazvati čak i trovanje", naglasila je Svetlana i istakla da se oprano povrće i voće brže se kvari.

"Prirodna barijera se skida pranjem, a ako ih pogrešno osušite, na njihovoj koži će se formirati buđ i brzo će propasti",  kaže Marova.

Ona je naglasila da se nekada dešava čak da proizvođači i prodavci pokušavaju da sa napisom "već oprano" pokušavaju da sakriju da je proizvodu istekao rok trajanje.

Nutricionistkinja savetuje da biramo voće i povrće koje na sebi ima ostake zemlje, jer to znači da nije tretirano hemikalijama. 

Izvor: Lepa&Srećna