Rak jezika je vrsta oralnog karcinoma ili karcinoma usta, obično se razvija u skvamoznim ćelijama na površini jezika, piše Lepa & srećna.

Rak jezika je oboljenje koje zahvata prednji deo jezika, dok se rak na zadnoj strani jezika naziva orofaringealni karcinom. Simptomi koji ukazuju na rak jezika su: bol u vilici ili grlu, bol tokom gutanja, osećaj da imate nešto u grlu, ukočen jezik ili vilica, problem kod žvakanja i gutanja hrane, beli ili crveni pečati u ustima ili na jeziku, čir na jeziku koji ne zarasta, bubuljice u ustima, krvarenje jezika i izraslina na jeziku.

Od ove bolesti najviše su ugroženi pušači, osobe koje često konzumiraju alkohol, oni koji jedu malo voća i povrća i ishrana im je uglavnom zasnovana na crvenom mesu, oboleli od humanog papiloma virusa, genetska predispozicija i osobe koje su ranije imale neki vid karcinoma, najčešće karcinom skvamoznih ćelija. Kao vid lečenja prvenstveno se primenjuje operacija kojom se uklanja deo ili ceo jezik (glosektomija), a zatim se prepisuje određena terapija.

PROČITAJTE JOŠ:

OVO SU SIMPTOMI ZA KANCER BUBREGA

KAKO DA IZBACITE OPASNE OTROVE IZ TELA ZA SAMO 1 DAN

KAKO DA ZNATE DA LI VAŠEM TELU NEDOSTAJE VITAMIN C

BOLEST KOJA UBIJA! OVI SIMPTOMI UKAZUJU NA RAK SLEZINE: evo kome najviše preti ovo oboljenje

Rak slezine je retka bolest i uglavnom nastaje metastaziranjem karcinoma iz drugih organa, a evo koji simptomi ukazuju na ovu opaku bolest, piše Lepa & srećna.

U većini slučajeva karcinom slezine nastaje kod pacijenata koji boluju od limfoma ili leukemije. Još uvek nije poznat tačan uzrok ove bolesti, ali istraživanja pokazuju da su ugrožene starije muške osobe, pacijenti koji imaju problem sa imunitetom i oni koji su podložni ozbiljnim infekcijama.    

Simptomi karcinoma slezine razlikuju se od osobe do osobe, ali najčešće se javljaju sledeći znakovi: uvećana slezina, bol u gornjem levom delom stomaka, slabost, naglo mršavljenje, umor, temperatura, znojenje tokom noći i povišeni limfociti u krvi. Mnogi od ovih simpoma ne moraju da ukazuju na rak slezine, ali važno je da posetite lekara kako bi se uradile detaljne analize i pronašao uzrok ovih simptoma.

PROČITAJTE JOŠ: 

OVI SIMPTOMI UKAZUJU NA RAK KOSTIJU

ŠTA SE DOGAĐA U VAŠEM TELU AKO SU VAM STALNO TOPLE RUKE

KAKO DA SPREČITE RAK CREVA