Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

ŠTA SE DEŠAVA 24 SATA PRE INFARKTA: Ne paničite ako vas zaboli u grudima - ovo su iznenađujući simptomi srčanog udara

Bol u grudima dovodi do uznemirenosti jer ga najčešće subjektivno doživljavamo kao srčani udar. Ipak danski lekari tvrde da to i nije tako čest simptom.

 simptomi srcanog udara Izvor: Youtube/Printscreen/CareDimensions

Prema novom istraživanju, koje su sproveli istraživači u Danskoj, a koje je predstavljeno na poslednjoj konferenciji Evropskog društva za kardiologiju, bol u grudima javlja se tek u jednom od pet slučajeva. 

Tamnošnji lekari su analizirali podatke prikupljene od 4.000 pacijenata, između 2016. i 2018. godine, koji su srčani udar doživeli izvan bolnice, a koji su kontaktirali hitnu pomoć do dvadeset četiri sata pre kardiopulmonalnog zastoja. Lekari su zabeležili prijavljene simptome (od strane pacijenta ili nekoga iz njihovog bliskog okruženja).

Možda će vas zanimati

Rezultati potvrđuju da postoji mnogo znakova upozorenja - najčešće pominjani simptom je otežano disanje (59%), potom konfuzija (23%) ili gubitak svesti (20%). 

Srčani udar nekoga pogodi otprilike svake 43 sekunde. Pojavljuje se kada je protok krvi koji dovodi kiseonik u srčani mišić ozbiljno smanjen ili potpuno prekinut. To se dešava jer se arterije koje opskrbljuju srce krvlju mogu polako suziti zbog nakupljenih masnoća i holesterola. Iako pre samog srčanog udara telo šalje upozoravajuće signale često ih zanemarujemo.

Kod žene su simptomi često netipčni, pa ih često ne povezuju sa tako ozbiljnim stanjem, a žene koje su preživele infarkt budu iznenađene jer misle da im je malaksalost organizma nastupila usled gripa. 

Možda će vas zanimati

Izvor: Lepa&Srećna

Ovo ne smete propustiti

Tagovi

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije