Prema novom istraživanju, koje su sproveli istraživači u Danskoj, a koje je predstavljeno na poslednjoj konferenciji Evropskog društva za kardiologiju, bol u grudima javlja se tek u jednom od pet slučajeva. 

Tamnošnji lekari su analizirali podatke prikupljene od 4.000 pacijenata, između 2016. i 2018. godine, koji su srčani udar doživeli izvan bolnice, a koji su kontaktirali hitnu pomoć do dvadeset četiri sata pre kardiopulmonalnog zastoja. Lekari su zabeležili prijavljene simptome (od strane pacijenta ili nekoga iz njihovog bliskog okruženja).

Rezultati potvrđuju da postoji mnogo znakova upozorenja - najčešće pominjani simptom je otežano disanje (59%), potom konfuzija (23%) ili gubitak svesti (20%). 

Srčani udar nekoga pogodi otprilike svake 43 sekunde. Pojavljuje se kada je protok krvi koji dovodi kiseonik u srčani mišić ozbiljno smanjen ili potpuno prekinut. To se dešava jer se arterije koje opskrbljuju srce krvlju mogu polako suziti zbog nakupljenih masnoća i holesterola. Iako pre samog srčanog udara telo šalje upozoravajuće signale često ih zanemarujemo.

Kod žene su simptomi često netipčni, pa ih često ne povezuju sa tako ozbiljnim stanjem, a žene koje su preživele infarkt budu iznenađene jer misle da im je malaksalost organizma nastupila usled gripa. 

Izvor: Lepa&Srećna