Jesen polako ali sigurno stiže, a s njom i brojne infekcije koje su karakteristične za prelazna godišnja oba. Prioritet je sačuvati dobro zdravlja, a obratite pažnju na namirnice koje uništavaju imunitet.
Ako ne uspemo da održimo dobro zdravlje, sve ostalo što nam polazi za rukom gubi značaj. Zato je od presudne važnosti način života koji vodimo, da li dovoljno i kvalitetno spavamo, jesmo li fizički aktivni, koliko odolevamo stresu i, naravno, kvalitet namirnica koje unosimo u organizam. Birana i zdrava ishrana je način na koji možemo da ojačamo organizam i odbranimo ga od napada brojnih virusa. Nutricionisti imaju sličan stav oko namirnica koje je važno izbegavati, a posebno u ovom periodu.
Koliko god to sebi nerado priznajemo, ipak znamo da nije dobro unositi previše rafinisanih šećera, belog brašna, alkoholnih i energetskih pića. Slično je i sa brzom hranom za kojom najpre posegnemo kada u žurbi idemo na posao i ne stižemo bolje da osmislimo svoj obrok.
Ipak, manje je poznato i da su veštački zaslađivači koji ne sadrže kalorije podjednako štetni. Mnogi ih stavljaju u kafu misleći da svom organizmu čine dobro, ali oni mogu ozbiljno da poremete mikrobiom i ravnotežu u sistemu za varenje, koji je odgovoran za sve od težine, imuniteta pa do raspoloženja. Slično je i sa voćnim jogurtom jer sadrži veliku količnu šećera. Takođe, ako pijete mnogo mleka pljuvačka može postati gušća, i samim tim ima negativan uticaj na grlo.
Izvor: Lepa&Srećna