Ako ne uspemo da održimo dobro zdravlje, sve ostalo što nam polazi za rukom gubi značaj. Zato je od presudne važnosti način života koji vodimo, da li dovoljno i kvalitetno spavamo, jesmo li fizički aktivni, koliko odolevamo stresu i, naravno, kvalitet namirnica koje unosimo u organizam. Birana i zdrava ishrana je način na koji možemo da ojačamo organizam i odbranimo ga od napada brojnih virusa. Nutricionisti imaju sličan stav oko namirnica koje je važno izbegavati, a posebno u ovom periodu.

Koliko god to sebi nerado priznajemo, ipak znamo da nije dobro unositi previše rafinisanih šećera, belog brašna, alkoholnih i energetskih pića. Slično je i sa brzom hranom za kojom najpre posegnemo kada u žurbi idemo na posao i ne stižemo bolje da osmislimo svoj obrok.

Ipak, manje je poznato i da su veštački zaslađivači koji ne sadrže kalorije podjednako štetni. Mnogi ih stavljaju u kafu misleći da svom organizmu čine dobro, ali oni mogu ozbiljno da poremete mikrobiom i ravnotežu u sistemu za varenje, koji je odgovoran za sve od težine, imuniteta pa do raspoloženja. Slično je i sa voćnim jogurtom jer sadrži veliku količnu šećera. Takođe, ako pijete mnogo mleka pljuvačka može postati gušća, i samim tim ima negativan uticaj na grlo.

Izvor: Lepa&Srećna