Osobama koje imaju hemoroide i obične radnje poput sedenja ili obavljanja velike nužde predstavljaju veliki izazov.Osim što neugodno svrbe, oni mogu izazvati i krvarenje.

Priroda se, kao i uvek, pobrinula za to da ponudi rešenje i za ovaj problem.U našim krajevima često su se za hemoroide koristile narezane ili naribane ploške krumpira u kombinaciji s maslinovim uljem. Predlažemo vam da napravite melem za spoljnu upotrebu od provereno dobre i delotvorne – kurkume.

PROČITAJTE VIŠE: PRIRODNI LEK PROTIV DEPRESIJE: sprečite artritis i oborite holesterol

Stotinama godina ljudi su upravo taj žuti začin uspešno koristili kao pomoć kod bolnih hemoroida.Ovaj egzotični začin ima snažna protuupalna, antibakterijska i antivirusna svojstva.

Po mišljenju mnogih, kurkuma je „dar prirode i za one koji pate od bolnih hemoroida“ jer smiruje upalu na osetljivom području anusa, smanjuje analne fisure te ublažava svrbež.

Predlažemo nekoliko recepata za prirodni melem protiv hemoroida:

1. Kurkuma + gel od aloe vere 

Svake večeri pre spavanja napravite melem od ova dva sastojka. Pola kašičice kurkume u prahu pomešajte sa kašičicom gela od aloe vere pa time namažite osetljivo područje neposredno pre spavanja. Gel od aloje će, kao i kurkuma, umiriti upaljeno tkivo i smanjiti neugodan svrbež. Aloja je odavno poznata i kao biljka koja izvrsno neguje kožu.  

2. Kurkuma + gi (ghee)

Drugi recept za melem umjesto aloje uključuje pročišćeni maslac ili gi. Možete ga kupiti ili ga sami napraviti od domaćeg nesoljenog maslaca. Prema ayurvedi, on je puno zdravija varijanta u prehrani od kupovnog maslaca.

Za melem protiv hemoroida, jednostavno pomiješajte 1 kašičicu gija s pola kašičice kurkume u prahu pa time mažite analno područje tri večeri zaredom. Nakon toga dve večeri pauzirajte. Potom ponovno upotrebite melem iduće tri večeri, pa dve pauzirajte. I tako nastavite s korišćenjem ovoga melema dok ne primetite poboljšanje.  

3. Kurkuma + ulje gorušice

Pomešajte malo kurkume u prahu s uljem gorušice tako da dobijete pastu pa time mažite bolno područje. 

Važno! 

Zbog žutih tragova koje kurkuma ostavlja, pre korištenja melema obucite staru odeću i donji veš ili jednostavno na gaćice stavite dnevni uložak.   

PROČITAJTE VIŠE: ZVANIČNO NAJZDRAVIJA BILJKA NA SVETU: kurkuma štiti jetru i krvne sudove

Kod hemoroida možete praktikovati i sledeće kupke. Napunite kadu toplom vodom pa sedite u kupki 15-20 minuta.

U vodu možete dodati epsomske ili gorke soli, koja će umiriti bolne hemoroide i smanjiti ih.  

Promena navika je bitna

Za optimalne rezultate, osim primene melema s kurkumom, koji će izvana smiriti upaljeno tkivo i smanjiti svrbež, svakako biste trebali uvesti i promene životnih navika. 

Važno je piti što više tečnosti, barem šest čaša vode dnevno, kako biste omekšali stolicu, zatim kretati se što više, a što manje sediti te jesti hranu bogatu vlaknima, kako biste potaknuli i regulisali probavu. Također, probajte da izbacite iz jelovnika mlečne proizvode jer neke su se osobe izlečile upravo izbacivanjem laktoze iz prehrane. Kombinacijom svega navedenog i primenom melema od kurkume sigurno ćete osetiti poboljšanje.    

Izvor: Alternativa za vas