Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Saveti

SAMO 2 KAŠIKE DNEVNO DOVOLJNE ZA REDOVNU STOLICU: kuvano žito otklanja zatvor a ima još 5 važnih koristi za zdravlje

Autor glisicjasmina
Autor glisicjasmina
Izvor: Foto: Profimedia

Sa zrnom žita počinju mnoge đakonije - od ukusnog somuna do superpopularne pice - ali kad se stigne do belog brašna od kojeg se ovi specijaliteti prave, dragocene materije iz pšenice su već izgubljene, piše Lepa&Srećna.

Kako da ih nadoknadite? Jednostavno, tako što ćete svakog dana pojesti malo kuvanog žita.

Dovoljno je i samo dve kašike dnevno da biste u organizam uneli sastojke iz svih delova zrna - endosperma, klice i mekinja.

Time ćete dobiti i koncentrisanu dozu proteina, vlakana i mikronutrijenata koja donosi ogromne koristi za zdravlje.

1. REDOVNA STOLICA

Sa samo dve kašike kuvanog žita dnevno, obezbeđujete četvrtinu potrebnih vlakana.

Time otklanja konstipacija, ali se istovremeno i na druge načine potpomaže varenje, a posebno je korisno za osobe koje pate od iritabilnog kolona.

Povezane vesti

2. ZDRAVLJE SRCA

Vlakna obaraju nivo holesterola i sprečavaju taloženje nasloga na zidovima arterija.

Za dugoročno snižavanje holesterola i triglicerida veoma je važno i redovno jesti kuvano žito duže vreme.

Najobimnija studija uključila je više od hiljadu odraslih ispitanika koji su uzimali vlakna godinu dana i značajno smanjili rizik srčanih oboljenja.

3. ŠEĆER U KRVI

Vlakna usporavaju apsorpciju šećera u krvi. Zato će kuvano žito pomoći da se nivo šećera održi pod kontrolom i pomoći u borbi protiv dijabetesa.

Izvor: Foto: Profimedia

Najbolje iz rubrike

Inicijalizacija u toku...

Popularno

Najnovije