Sa zrnom žita počinju mnoge đakonije - od ukusnog somuna do superpopularne pice - ali kad se stigne do belog brašna od kojeg se ovi specijaliteti prave, dragocene materije iz pšenice su već izgubljene, piše Lepa&Srećna.

Kako da ih nadoknadite? Jednostavno, tako što ćete svakog dana pojesti malo kuvanog žita.

Dovoljno je i samo dve kašike dnevno da biste u organizam uneli sastojke iz svih delova zrna - endosperma, klice i mekinja.

Time ćete dobiti i koncentrisanu dozu proteina, vlakana i mikronutrijenata koja donosi ogromne koristi za zdravlje.

1. REDOVNA STOLICA

Sa samo dve kašike kuvanog žita dnevno, obezbeđujete četvrtinu potrebnih vlakana.

Time otklanja konstipacija, ali se istovremeno i na druge načine potpomaže varenje, a posebno je korisno za osobe koje pate od iritabilnog kolona.

2. ZDRAVLJE SRCA

Vlakna obaraju nivo holesterola i sprečavaju taloženje nasloga na zidovima arterija.

Za dugoročno snižavanje holesterola i triglicerida veoma je važno i redovno jesti kuvano žito duže vreme.

Najobimnija studija uključila je više od hiljadu odraslih ispitanika koji su uzimali vlakna godinu dana i značajno smanjili rizik srčanih oboljenja.

3. ŠEĆER U KRVI

Vlakna usporavaju apsorpciju šećera u krvi. Zato će kuvano žito pomoći da se nivo šećera održi pod kontrolom i pomoći u borbi protiv dijabetesa.

PageBreak

Studije pokazuju da za ovu svrhu treba duplirati spomenutu količinu kuvanog žita, ali da se tako može i za do 20 odsto smanjiti rizik dijabetesa tipa 2.

4. GUBITAK KILOGRAMA

Kuvano žito je idealna hrana, jer uz malo kalorija dobijate veliku količinu važnih hranljivih sastojaka.

Imaćete osećaj sitosti, smanjiti apetit i jesti manje. Na to utiču vlakna iz pšenice, dok proteini smanjuju i nivo grelina, hormona gladi.

5. JAČE KOSTI

Za jake kosti nisu zaduženi samo kalcijum, fosfor i vitaminD već i mangan. On je važan sastojak za mineralizaciju kostiju, kao i za stvaranje hrskavice i kolagena.

Porcija kuvanog žita zadovoljava dnevnu potrebu organizma za manganom.

Ne zaboravite da je kuvano žito neutralnog ukusa, pa ga možete dodavati slanim jelima kao što su supe i salate, ali možete ga poslužiti i slatko, sa vanil šećerom i sušenim i svežim voćem.

Tekst: Z. L. S.

Izvor: Lepa&Srećna