U prirodi postoji na hiljade raznih lekova koji mogu pomoći kod mnogih bolesti. Predstavljamo vam listu najboljih prirodnih antibiotika.
Kada se kaže "antibiotik" većina pomisli na tablete, pošto je navika savremenog čoveka da antibiotike nabavlja u apoteci, a ne na pijaci i u bašti. Ali, činjenica je da su upravo antibiotici iz prirode najbolji.
1. Beli luk- Ova biljka predstavlja najjači prirodni antibiotik. Većina bolesti tokom Prvog svetskog rata lečena je ovom biljkom zbog njene sposobnosti da sprečava infekcije. Veoma je korisna kao prevencija i lek, od upale grla ili uha, do najtežih bolesti kao što su zapaljenje pluća, rak ili kuga. Beli luk sadrži mnoštvo antioksidanata kojim se uništavaju bakterije i slobodni radikali, a njegov aktivni sastojak - alicin, može da uništi skoro svaki virus, za razliku od sintetičkih antibiotika. Oni koji žele da uklone miris belog luka, mogu u prodavnicama zdrave hrane da nabave karanfilić, koji je u obliku malog štapića i koji se sisa kao mentol bombona, a ima efekat kao pomenuta bombona.
2. Med - Još od davnih vremena med se koristi za zalečivanje rana i sprečavanje infekcija. Lekoviti sastojci u medu sprečavaju razvoj infekcija i umnožavanje bakterija. Med deluje umirujuće na sistem za varenje, uklanja toksine iz krvi i pomaže jetri da radi efikasnije. U kombinaciji sa cimetom, med predtavlja moćno sredstvo za jačanje imunog sistema.
3. Ljuta paprika - Zajedno sa belim lukom, ljuta paprika se smatra najlekovitijom biljkom u prirodi. Pored svojih antibiotskih svojstava, ona ima i antifungalna svojstva i takođe predstavlja jedno od najmoćnijih sredstava za zgrušavanje krvi.
4. Đumbir - Tokom istorije, brojni narodi su stavljali đumbir u hranu upravo zbog njegovih antibiotskih svojstava, jer su na taj način želeli da spreče razvoj štetnih bakterija u hrani. Sveži đumbir podstiče regulisanje stvaranja želudačne kiseline i smiruje želudac kada ga preopteretimo sa previše hrane ili sa nezdravom ishranom.
5. Ulje od kokosa i origana - Ove dve vrste ulja predstavljaju najbolja ulja ako želite da u pripremi obroka akcenat stavite na antibakterijsko delovanje. Imaju takođe i antivirusno i antifungalno dejstvo, i preventivno deluju protiv infekcija, prehlade i problema sa varenjem. Podstiču rad imunog sistema, održavaju pravilan nivo holesterola u krvi i uravnotežen metabolizam.
Tekst: Žaklina Milenković
Izvor: Lepa & Srećna