Kada se kaže "antibiotik" većina pomisli na tablete, pošto je navika savremenog čoveka da antibiotike nabavlja u apoteci, a ne na pijaci i u bašti. Ali, činjenica je da su upravo antibiotici iz prirode najbolji.

1. Beli luk- Ova biljka predstavlja najjači prirodni antibiotik. Većina bolesti tokom Prvog svetskog rata lečena je ovom biljkom zbog njene sposobnosti da sprečava infekcije. Veoma je korisna kao prevencija i lek, od upale grla ili uha, do najtežih bolesti kao što su zapaljenje pluća, rak ili kuga. Beli luk sadrži mnoštvo antioksidanata kojim se uništavaju bakterije i slobodni radikali, a njegov aktivni sastojak - alicin, može da uništi skoro svaki virus, za razliku od sintetičkih antibiotika. Oni koji žele da uklone miris belog luka, mogu u prodavnicama zdrave hrane da nabave karanfilić, koji je u obliku malog štapića i koji se sisa kao mentol bombona, a ima efekat kao pomenuta bombona.

2. Med - Još od davnih vremena med se koristi za zalečivanje rana i sprečavanje infekcija. Lekoviti sastojci u medu sprečavaju razvoj infekcija i umnožavanje bakterija. Med deluje umirujuće na sistem za varenje, uklanja toksine iz krvi i pomaže jetri da radi efikasnije. U kombinaciji sa cimetom, med predtavlja moćno sredstvo za jačanje imunog sistema.

3. Ljuta paprika - Zajedno sa belim lukom, ljuta paprika se smatra najlekovitijom biljkom u prirodi. Pored svojih antibiotskih svojstava, ona ima i antifungalna svojstva i takođe predstavlja jedno od najmoćnijih sredstava za zgrušavanje krvi.

4. Đumbir - Tokom istorije, brojni narodi su stavljali đumbir u hranu upravo zbog njegovih antibiotskih svojstava, jer su na taj način želeli da spreče razvoj štetnih bakterija u hrani. Sveži đumbir podstiče regulisanje stvaranja želudačne kiseline i smiruje želudac kada ga preopteretimo sa previše hrane ili sa nezdravom ishranom.

5. Ulje od kokosa i origana - Ove dve vrste ulja predstavljaju najbolja ulja ako želite da u pripremi obroka akcenat stavite na antibakterijsko delovanje. Imaju takođe i antivirusno i antifungalno dejstvo, i preventivno deluju protiv infekcija, prehlade i problema sa varenjem. Podstiču rad imunog sistema, održavaju pravilan nivo holesterola u krvi i uravnotežen metabolizam.

Tekst: Žaklina Milenković

Izvor: Lepa & Srećna