Oštećen sluh je zdravstveni problem koji je karakterističan za starije osobe, ali ponekad se javlja i kod mladih, usled prekomernog izlaganja buci i glasnoj muzici.

Stručnjaci sa klinike "Mejo" ukazali su na glavne znakove koji mogu da signaliziraju gubitak sluha. Ako primetite da teško razumete reči sagovornika, ili da morate da pojačavate zvuk televizora ili radija više nego inače, postoji verovatnoća da je došlo do oštećenja sluha. Takođe, tinitus, odnosno zujanje u ušima je čest simptom, a problem postoji i ako vam smetaju pozadinski zvukovi, odnosno ako vam je za razgovor potrebna potpuna tišina.

Pravilo 60-60 može da pomogne

Špansko društvo za otorinolaringologiju i hirurgiju glave i vrata upozorava da veliki procenat ljudi u velikim gradovima pati od određenog stepena gluvoće ili gubitka sluha jer su često izloženi zvucima visokog intenziteta.

Da biste preduzeli nešto pre nego što bude kasno, pokušajte da se pridržavate pravila 60-60. To pravilo podrazumeva da slušalice koristite na maksimum 60 odsto kapaciteta i ne više od 60 minuta dnevno. Na taj način možete da zaštitite uho i sprečite prevremeni gubitak sluha.

Pročitajte i sluh je poslednje čulo koje napušta čoveka pred smrt.

BONUS VIDEO:

Test sluha tiktok/justin_agustin

 Tekst: Lepa&Srećna/K.L.