Većina ljudi danas doručkuje razne kaše ili sendviče, a u svima omiljenim pekarama kupuju se peciva koja više liče na desert. Kafa sve više podseća na milkšejk - dodaje se dosta šećera i raznih slatkih sirupa, kao i mleka.

Ovakva hrana izaziva skok šećera u krvi, a onda nagli pad, što može da doprinese neurozapaljenjima, objašnjava dr Uma Naido, psihijatar i nutricionista sa Harvarda, koja je 20 godina proučavala ishranu i funkcije mozga.

Ima mnogo zdravijih opcija za doručak, veoma ukusnih i lakih za pripremu, veruje Uma koja savetuje da se dan počne čašom vode. Evo koji su njeni favoriti za doručak.

1. Čia puding

Čia seme sadrži mnogo vlakana, a one hrane "dobre bakterije" u crevima i ublažavaju upalne procese. "Kada jedete čia seme, jedan od efekata je bolja "komunikacija" između stomaka i mozga, ali i proizvodnja neurotransmitera koji poboljšavaju raspoloženje", kaže nutricionistkinja.

U čia semenu ima i omega-3 masnih kiselina koje deluju antiupalno i na mozak, ublažavaju stres, održavaju zdrave kognitivne sposobnosti kao i pamćenje. Recept je jednostavan - tri kašike čia semenki prelijte sa pola šolje kokosovog mleka ili nekog drugog mleka po izboru, dodajte malo meda, na vrh kašičice morske soli i cimeta.

Ujutru u to dodajte orašaste plodove i bobičasto voće, a možete dopuniti i listićima kokosa.

2. Omlet, kajgana ili fritata

Ako jedete jaja, možda već i znate koliko je u njima zdravih masti, proteina i vitamina koji su ključni za zdravlje mozga. Žumance obiluje vitaminom D i serotoninom, a oni dovode u optimalni balans neurotransmitere koji regulišu raspoloženje.

Dr Uma uvek preporučuje omlet, kajganu ili fritatu od jaja od domaćih koka, onih koje šetkaju po travi - najvećeg su kvaliteta i imaju najčistije sastojke.

3. Kajgana sa tofu sirom

Tofu, sir od soje, sadrži proteine bogate triptofanom i izoflavone, a studije pokazuju da postoji veza između uzimanja ovih sastojaka i smanjenja simptoma depresije. Ukoliko ne jedete jaja, možete da ispržite izmrvljen tofu i začinite ga crnim biberom, morskom solju i kurkumom.

4. Smuti od zelenog povrća

Blendirano zeleno povrće, poput spanaća, na primer, u koji dodate protein u prahu po svom izboru je odličan izbor za početak dana. Smuti od zelenog povrća možete i da pojačate dodajući puter od badema, a ovaj napitak vam obezbeđuje i dovoljno folne kiseline.

Psihijatar i nutricionistkinja sa Harvarda, dr Uma Naidu kaže da manjak folne kiseline može da bude povezan sa različitim stanjima, uključujući i depresiju.

5. Mleko za kurkumom

Napitak koji mnogi zovu "zlatno mleko" nije baš doručak, ali je pogodan za one koji nisu raspoloženi za obilniji obrok ujutru. Doktorka uma preporučuje da uzmete neko biljno mleko bez zaslađivača i začinite ga kurkumom. Ono će imati antiinflamatorni efekat, podiže energiju i pomaže da se bolje koncentrišemo tokom dana. Pročitajte i koji doručak najviše goji.

Tekst: Lepa&Srećna / J. G.