Kad vas uhvati glad i morate nešto da pojedete "na brzinu", da li se i vi često poslužite keksom ili čipsom?

Ovo je praksa koju morate da prekinete ako želite da očuvate vitku liniju i dobro zdravlje, kaže nutricionista Rob Hobson. Kao i sve njegove kolege, on upozorava da je ultraprerađena hrana upravo ono što treba izbegavati.

"To su proizvodi specijalno kreirani da budu vrlo ukusni i zgodni za konzumaciju, a predstavljaju zapravo masnoće, šećera i soli", kaže Hobson. Kad se uzme u obzir kolika ih reklama prati, nije ni čudo što ne možemo da odolimo.

Čips
Shutterstock  

Ako već moramo da se poslužimo nekom "ultraprerađenom" namirnicom, ovaj nutricionista predlaže proteinske ili voćne pločice. "Dobre su one napravljene od sušenog voća i orašastih plodova, ali i njih treba jesti u umerenoj količini."

Bolja varijanta je da ponesete u jednoj kesici štapiće oljuštene šargerepe i jedete ih tako sirove sa humusom. Humus se pravi od leblebija, koje su dobar izvor proteina, uz dodatak maslinovog ulja, pa sadrži zdrave masti.

Žena jede, jabuka
Shutterstock  

Hobson preporučuje i "galete" od pirinča, s tim što treba birati one sa manje soli, a ako želite "jaču" užinu, namažite malo putera od kikirikija.

Dobar izbor su i kokice, naravno, bez preliva i mnogo soli, a odlično rešenje je i sveže voće - jabuke, pomorandže i bobičasto voće. Pročitajte i kako da smanjite apetit pojačan zbog stresa.

Tekst: Lepa&Srećna / J. G.