Kad vas uhvati glad i morate nešto da pojedete "na brzinu", da li se i vi često poslužite keksom ili čipsom?

Ovo je praksa koju morate da prekinete ako želite da očuvate vitku liniju i dobro zdravlje, kaže nutricionista Rob Hobson. Kao i sve njegove kolege, on upozorava da je ultraprerađena hrana upravo ono što treba izbegavati.

"To su proizvodi specijalno kreirani da budu vrlo ukusni i zgodni za konzumaciju, a predstavljaju zapravo masnoće, šećera i soli", kaže Hobson. Kad se uzme u obzir kolika ih reklama prati, nije ni čudo što ne možemo da odolimo.

Da li su posni čips i smoki
Shutterstock  

Ako već moramo da se poslužimo nekom "ultraprerađenom" namirnicom, ovaj nutricionista predlaže proteinske ili voćne pločice. "Dobre su one napravljene od sušenog voća i orašastih plodova, ali i njih treba jesti u umerenoj količini."

Bolja varijanta je da ponesete u jednoj kesici štapiće oljuštene šargerepe i jedete ih tako sirove sa humusom. Humus se pravi od leblebija, koje su dobar izvor proteina, uz dodatak maslinovog ulja, pa sadrži zdrave masti.

Žena jede, jabuka
Shutterstock  

Hobson preporučuje i "galete" od pirinča, s tim što treba birati one sa manje soli, a ako želite "jaču" užinu, namažite malo putera od kikirikija.

Dobar izbor su i kokice, naravno, bez preliva i mnogo soli, a odlično rešenje je i sveže voće - jabuke, pomorandže i bobičasto voće. Pročitajte i kako da smanjite apetit pojačan zbog stresa.

Tekst: Lepa&Srećna / J. G.