Frutarijanci veruju da ishrana treba da se zasniva, pre svega, na voću, uz koji dodaju semenke i orašaste plodove, ali se ne koriste namirnice životinjskog porekla.

En Ozborn iz Kvinslenda u Australiji je verna frutarijanskoj ishrani već veoma dugo i tvrdi da je tako othranila i svoja dva sina koji su danas odrasli momci.

Posebnu pažnju medija je izazvala pričom o tome kako je pila samo sok od pomorandže 40 dana i to u vreme pravoslavnog posta.

Lekari su protiv ovakve ishrane, jer frutarijanci često imaju nizak nivo vitamina B12, kalcijuma, vitamina D, joda i omega-3 masnih kiselina. Dok manjak kalcijuma može da izazove osteoporozu, nedostatak drugih esencijalnih sastojaka nosi rizik od anemije i slabljenja imunog sistema. Međutim, En tvrdi da se osećala odlično. 

"Tokom ovog posta sam mogla da se zagledam u sebe, bila sam puna energije i odličnog zdravlja", kaže En. Ona pije između litar i litar i po soka dnevno i koristi najobičniji starinski sokovnik. Posebno voli crvene pomorandže.

Vitamin C je od velike važnosti za zdravlje organizma, ali En se ponekad dešavalo da popije čak i 5 litara. Time se količina vitamina C penjena preko 2.000mg, a za ovu dozu lekari upozoravaju da može dovesti do zdravstvenih problema. Kiselina pomorandže utiče i na gleđ zuba i može izazvati refluks.

Veća količina šećera u voću može izazvati i glikemijske skokove, pa je najbolje jesti ga celog ili piti sok sa voćnom pulpom. Pročitajte i recept za dijetalni sok u koji se kune Maja Volk.

BONUS VIDEO:

Čokoladni mus u kori od pomorandže instagram/cookistwow

Tekst: Lepa&Srećna / J. G.