Oboljenja zglobova su problem sa kojim se mnogi bore svakodnevno. Ona nastaju najčešće usled propadanja zglobne hrskavice, usled kojeg se gubi i elastičnost i pokretljivost zgloba, što je jedan od vodećih uzroka bolova u zglobovima.

Prvi simptomi propadanja zglobne hrskavice mogu se uočiti već u dvadesetim godinama kod sportista i fizički aktivnih ljudi, čiji zglobovi trpe veće opterećenje. Kod većine ljudi, simptomi počinju najčešće u četrdesetim godinama.

Kako bi se sprečilo propadanje zglobne hrskavice, trebalo bi na vreme preduzeti mere prevencije koje će prvenstveno sačuvati njenu srž, a to se može postići kroz zdrave navike (odricanje od loših navika poput pušenja, nošenje adekvatne obuće, pravilna ishrana), fizičke aktivnosti koje ne izlažu zglobove prevelikom opterećenju i adekvatnu suplementaciju.

Kada je reč o suplementima, najčešće se za zdravlje zglobova vezuje glukozamin sulfat.

glukozamin sulfat.jpg
Shutterstock  

Glukozamin sulfat je zapravo vrsta šećera i sastavni je deo različitih vrsta tkvia u organizmu, ali ga najviše ima u zglobnoj hrskavici, gde direktno utiče na njenu elastičnost, a pritom i stimuliše stvaranje hijaluronske kiseline i proteoglikana, koji bi zajednički trebalo da stvaraju novo tkivo hrskavice.

Međutim, kakva je situacija kod osoba koje već imaju degenerativna oboljenja zglobova? Da li ima pomoći i kako zaistaviti dalje propadanje zglobova? Odgovore na ta pitanja dala nam je specijalista fizikalne medicine i rehabilitacije dr Aleksandra Jovanović iz MediGroup zdravstvenog sistema.

"Suplementi mogu da pomognu u ublažavanju tegoba, usporenju daljeg napredovanja degenerativnog procesa, ali da nadoknade izgubljeno ne mogu. Po naučnim studijama glukozamin sulfat je preparat koji je pokazao najbolje dejstvo na nivou zgloba kolena", otkrila nam je doktorka.

koleno.jpg
Shutterstock  

Ona je istakla i kako je naučno dokazano da redovno unošenje 1.500 mg glukozamin sulfata može značajno da pomogne kod pacijenata sa degenerativnim promenama na nivou zgloba.

Na pitanje kako sprečiti dalje propadanje zglobova i rani nastanak degenerativnih oboljenja, dr Jovanović ističe kako pored adekvatne suplementacije značajno pomaže redovna i ispravna fizička aktivnost, kao i adekvatna ishrana koja podtazumeva konzumiranje namirnica koje sadrže supstance koje blagotovorno deluju na zdravlje zglobova, među kojima su vitamini K, C, D i B12.

Pročitajte i šta je glavni uzrok propadanja kolena i kako to sprečiti.

Zabranjeno preuzimanje dela ili čitavog teksta i/ili foto/videa, bez navođenja i linkovanja izvora i autora, a u skladu sa odredbama WMG uslova korišćenja i propisima Zakona o javnom informisanju i medijima.

BONUS VIDEO

"JA SAM ALEKSANDAR, PROŠLE GODINE SAM PREŽIVEO INFARKT!" Jeziva ispovest Mitića: Počelo je sa bolovima u ZGLOBOVIMA Kurir televizija

Tekst: Lepa&srećna / B.S.