Kad popularna plesačica objavi svoju dijetu, žene su spremne da je isprobaju što pre, naročito ako ne traži velika odricanja. Tako je i sa Širli Balas, nekada zvezdom takmičarskih podijuma, a sada sudijom u britanskom šou programu "Ples sa zvezdama".

Širli ima 61 godinu, a ume da zaigra ča-ča-ča poput mladih devojaka. Ne krije da povremeno ima problema s viškom kilograma, kao i masnim naslagama na stomaku i nogama, a posle brojnih dijeta se odlučila da izbaci iz ishrane povrće puno lektina. Ovo je vrsta proteina koji vezuje ugljene hidrate, a ima ga u pasulju, sočivu, leblebiji, paprici, paradajzu i plavom patlidžanu. 

Ishranu bez ovih namirnica je osmislio američki lekar Stiven Gandri, uz teoriju da lektini ne izazivaju samo gojenje već i hronične upale u telu, slično nepopularnom glutenu. Po njegovom mišljenju, lektini ometaju i dobro funkcionisanje mikrobiome, masne ćelije se gomilaju da bi pomogle leukocitima koji se bore protiv ovog "napadača". Takve masne naslage se teško tope, otud i sve češća telesna građa u obliku jabuke kod žena, naročito posle 50. godine.

Dijeta bez lektina dobila je naziv "biljni paradoks", a nakon što je Širli Balas objavila da je uspešna, mnoge žene su je isprobale.

"Deluje kao paradoks, jer nam svi savetuju da koristimo što više voća i povrća u ishrani", objašnjava Suzana Džovit, jedna od onih koje hvale ovu dijetu. "Lektina ima i u kinoi, ali i u integralnom hlebu. Izbacila sam namirnice s ovim proteinima iz ishrane i smršala 12 kilograma za mesec dana", tvrdi ona.

Prema rečima Širli Balas, njoj je težina često varirala. "Uz dijetu biljnog paradoksa i časove joge, oslobodila sam se masnih naslaga na stomaku i nogama." Kako zvezda svetskog plesa izgleda, pogledajte u našoj galeriji slika!

Profimedia Plesačica proslavila dijetu "biljni paradoks" - bez paradajza!