Mnogo je načina na koje možemo da utičemo na svoj izgled. Kada shvatimo da nam linija nije zadovoljavajuća, prvo što nam pada na pamet je rigorozna dijeta. Nutricionisti upozoravaju da ovo nije mudar potez, jer, osim što nam narušava zdravlje, nije lako ni izdržati tako radikalan režim ishrane.

"Kada ograničimo unos ugljenih hidrata ili masti, telo oslobađa specifične hormone da bi se suprotstavilo ograničenju. Na kraju ćemo ih želeti još više. To je zato što se naš organizam oslanja i na ugljene hidrate i na masti,  a kada ih ne konzumiramo, organizam će se boriti sve dok ne budemo mogli da im odolimo", navela je nutricionistkinja Rejčel Fajn.

"U većini slučajeva, rigorzne dijete nisu dugoročno uspešne, posebno za mentalno i fizičko zdravlje“, dodaje ona.

Esencijalni nutrijenti potrebni su za obavljanje normalnih telesnih funkcija, ali organizam nije u mogućnosti da ih sam proizvede. Ni jedna namirnica pojedinačno ne može očuvati zdravlje organizma. Samo uravnotežena ishrana, koja uključuje različite namirnice ključ je optimalnog unosa hranjivih satojaka. Zdravlje možemo sačuvati jedino ukoliko naša ishrana sadrži: proteine, masnoće, ugljene hidrate, vlakna, vitamine, minerale i vodu.

Nutricionisti savetuju da dobro osmislite plan ishrane ako želite da skinete kilograme, s tim da vodite računa da su vam obroci pravilno raspoređeni i ne suviše obilni.

Izvor: Lepa&Srećna