Beli luk je poznat po svom dobrom dejstvu na imunitet, a pomaže i da se smanji krvni pritisak pa tako štiti krvne sudove od oštećenja.

U njemu ima i važnih vitamina i minerala, kao što su vitamin C i B6, kalcijum i mangan. Međutim, njegovi sastojci mogu i da pomognu da se oslobodimo viška kilograma. Naime, on podstiče metabolizam i pomaže organizmu da brže troši kalorije, u procesu koji se naziva termogeneza.

Beli luk ima uticaj i na naš osećaj sitosti, pa može da spreči prejedanje kao i da smanji apetit. Dobro delovanje ovog začina ogleda se i procesu detoksikacije, pa zahvaljujući oslobađanju od štetnih proizvoda metabolizma, sistem za varenje radi bolje i ostaje duže zdrav.

Naravno, beli luk pomaže u oslobađanju od kilograma ukoliko se pozabavite i zdravom ishranom i vežbanjem. Idealno je da konzumirate sveži beli luk, a ako ipak morate da ga kuvate jer možda želudac slabije podnosi ovaj začin, onda ga prvo iseckajte i ostavite da stoji petnastak minuta. Tako će se očuvati njegovi sastojci koji su najznačajniji za zdravlje.

Izvor: Lepa&Srećna