Predanost Novaka Đokovića tenisu već je legendarna, a da bi za nju imao dovoljno energije, potrebno je da neprekidno vodi računa o svojoj kondiciji i stanju čitavog organizma.

Da, njegov talenat za "beli sport" je neosporan, ali uspesi koje niže nipošto se ne mogu zasnivati samo na talentu. Čak ni uporan trening nije dovoljan, jer se mnogi sećaju kako nije uspevao da održi ritam tokom dugih mečeva. Situacija se promenila tek kad su nutricionisti otkrili da on, zapravo, ne podnosi gluten i da se ishrana mora u potpunosti promeniti.

Tada je prvo ustanovljen režim kao za i druge obolele od celijakije, a onda je sve češće izbacivano meso iz njegovog jelovnika. Danas se njegova dijeta uopšte ne zasniva na jednom pravcu ili jednoj strategiji. To je holistički pristup, a centralna težnja je da sve što on pojede - bilo pravi obrok ili samo neka mala užina - mora da ima nutritivnu vrednost koja nadmašuje sve druge želje ili uživanja.

Desetak namirnica je uvek na njegovom jelovniku: povrće, riba, bela mesa, orašasti plodovi, mahunarke, semenke, zdrava ulja, sočivo, leblebija. Da, ponekad i on podlegne nekoj sitnoj "prevari" i pojede slatkiš, ali onda je to zaista jedno parče i nipošto ne ugrožava generalnu orijentaciju.

Ujutru prvo popije čašu vode sa dve kašikemeda. Zatim pojede dosta jak doručak koji uključuje ovsene pahuljice, banane i drugo voće, putrer od indijskih orah i tome slično.

Za ručak jede često pastu, za užinu humus, voće, avokado, krekere bez glutena ili orašaste plodove. Za večeru, obavezna je zelena salata, pečena riba, supa od paradajza ili minestrone.

Ako je verovati medijima, Rafael Nadal jede sve - od barene ribe do knedli od škampa. Voli klasičnu mediteransku hranu ali ume i da pretera - priznaje da se "davi" u španskim paeljama, da uživa u čokoladi i da jede mnogo maslina. Prvo objasni da su one "veoma zdrave" ali doda da "verovatno i nije zdravo jesti toliko maslina", ali ih on ipak jede.

Uživa u mesu a posebno ga privlači tradicinalni španski specijalitet - iberijska šunka. Ne može da odoli ni kineskoj hrani. "Mnogo volim knedle od škampa", priznao je jednom prilikom. Srećom, Rafa voli i povrće i voće pa nekako uspeva da uravnoteži svoju ishranu.

Izvor: Lepa&Srećna