Boršč sa cveklom

Potrebno je za četiri osobe:

  • 2 struka lišća celera
  • 1 kg kosti za supu
  • 750 g govedine
  • so
  • 3 luka
  • 1 šargarepa
  • kašičica bibera
  • bobica kleke
  • lovorov list
  • 200 g celera

I još:

  • 500 g cvekle
  • 1 čen belog luka
  • 1 kašika putera
  • 3 kašike sirćeta
  • šećer, biber
  • 250 g kupusa
  • 200 g seckanog paradajza

      Priprema: Isecite jednu glavicu luka, šargarepu i lišće celera. Koske i meso, kašičicu soli, bibera, kleku i lovor stavite u 1,5 litara vode i ostavite da se kuva sat i po. Celer i cveklu očistite i krupno narendajte. Preostali luk i beli luk isecite i prodinstajte na puteru. Dodajte celer i cveklu i dinstajte nekoliko minuta. Sipajte u supu šećer i biber, povrće (i iseckani kupus) i ostavite je da se krčka još trideset minuta. Dodajte paradajz i ostavite da kuva još pola sata. Služite dok je vruće.

      Minestrone milanez sa prženom slaninicom

      Potrebno je za četiri osobe:

      • 100 g slanine
      • glavica crnog luka
      • čen belog luka
      • 200 g krompira
      • 1/2 glavice celera
      • pola struka praziluka
      • 2-3 šargarepe
      • 1 crvena paprika
      • konzerva braon pasulja
      • 1/2 kg paradajza
      • so, biber
      • majoran
      • bosiljak
      • 2 litra supe od povrća

        Priprema: Propržite na ulju sitno iseckanu slaninu, dodajte crni luk iseen na rebarca i zgnječeni čen belog luka. Luk pržite samo kratko, pa dodajte povrće isečeno na kockice. Podlijte sa dva litra supe od povrća. Ostavite da kuva na tihoj vatri. Kad sve omekša, dodajte pasulj iz konzerve i oljušteni paradajz isečen na kockice. Začinite biberom, solju, majoranom i bosiljkom. U supu možete dodati pirinač ili neku testeninu.

        Goveđa supa sa povrćem i prženim lukom

        Potrebno je za četiri osobe:

        • 2 luka
        • 600 g govedine
        • 2 lista lovora
        • 4 čena belog luka
        • kašičica bibera
        • kašičica soli
        • veza zeleni
        • 100 g graška šećerca
        • kašika luka vlašca
        • 70 g prženog luka

        Priprema: Isecite junetinu na manje komade. Luk isecite i propržite u tiganju bez masnoće dok ne dobije zlatnobraon boju. Meso i ostale začine stavite u vodu i kuvajte najmanje dva i po sata. Isecite šargarepu, peršun i celer na sitnije komade, pa tridesetak minuta pred kraj kuvanja dodajte u supu. Meso izvadite i isecite na komadiće, pa vratite u supu. Dodajte grašak. Kad je supa gotova ukrasite je prženim lukom i iseckanim vlašcem.

        Pripremila: Marija Jakob