Unošenjem badnjaka obeležava se Badnji dan, a večeras na trpezi pored suvog voća, orašastih plodova i semenki treba da se nađe posna večera. Ukoliko niste imali vremena da se na vreme organizujete pročitajte koji su to najjednostavniji i najbrži recepti za pripremu posnih jela.

Paradajz čorba

500 ml pasiranog paradajza, 2 kašike ulja, 2-3 kašike brašna, 4 čena belog luka, 400 ml vode, kašika šećera, peršun, so, biber

U šerpi na zagrejanom ulju propržiti sitno iseckan beli luk, ravnomerno dodati brašno i mešati kako se ne bi napravile grudvice. Potom šerpu skolonite sa vatre i postepeno dodajte paradajz uz neprekidno mešanje. Pazite na količinu vode koju ćete dodati kako supa ne bi bila previše retka. Vratite na ringlu i nastavite da kuvate. Dodajte kašičicu šećera ako je čorba previše kisela, a potom i ostale začine. Ukoliko želite testeninu u čorbi, izaberite priničane rezance, oni su posni, a veoma ukusni.

Pečeni oslić

500 gr ribe oslić, Za marinadu: Veza peršuna, ulje, sirće, limun, biber, beli luk, brašno

Ostavite zamrznuti oslić da se malo odledi i tek tada krenite da mu skidate kožu jer se tada najbolje čisti. Izvadite kost, napravite filete i ostavite pola sata u marinadi. Potom ih uvaljajte u brašno i stavite u tepsiju koju ste podmazali uljem. Kada riba „porumeni“, gotova je. Ukoliko želite možete da je zalijete belim vinom i vratite u rernu na još desetak minuta.

Krompir salata

1 kg krompira, 2 glavice crnog luka, ulje, vinsko sirće, biber, so

Obarite krompir sa ljuskom u slanoj vodi, jer će on tako zadržati savršenu strukturu. Kada se prohladi pustite ga ispod mlaza hladne vode i potom oljuštite. Isecite na tanke listiće pa ređajte u činiju za salatu naizmenično sa lukom koji ste takođe isekli na kolutove. Posolite, pobiberite i prelijte uljem i sirećetom.

Pita od bundeve


500 gr tankih kora za pitu, 1 kg narendane bundeve, 4 kašike griza, 4 kašike šećera, 2 kesice vanilin šećera, prah šećer

Prve tri kore prskajte mešavinom vode i ulja pa na to stavite rendanu bundevu, šećer, griz i vanilin šećer, i sve to urolajte. Ponovite postupak sve dok ne potrošite sav materijal. Pecite u zagrejanoj rerni na 200 stepeni dok pita ne porumeni. Kada pita bude gotova prekrijte je krpom i ostavite da se prohladi. Pre služenja pospite prah šećerom.

Pogledajte još i kako se prirepma srpska posna torta.

Izvor: Lepa&Srećna