Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Hleb, pite, peciva

PREKRŠTENI HLEB ZA POST: 4 sastojka, jedna posuda, jedna tepsija (RECEPT)

Autor Jasmina Glišić
Autor Jasmina Glišić
Izvor: Foto: Shutterstock
  • Sastojci:
  • 800 gr brašna
  • mala glavica belog luka
  • 2 kašičice soli
  • 1 kašičica suvog kvasca
  • mlaka voda

Priprema:

Ispecite glavicu belog luka ucelo. To možete da uradite u rerni, ali i u mikrotalasnoj pećnici.

Odsecite vrh glavice tako da se vide čenovi - čenove ne razdvajajte.

Zamotajte u aluminijumsku foliju i stavite u rernu na oko 50 minuta (možete uz neko drugo jelo kojem neće smetati miris, na primer, povrće).

Druga opcija je da stavite glavicu u manju posudu za mikrotalasnu, sipate na dno malo vode, stavite odgovarajući poklopac ("haubu" za mikrotalasnu) i pečete (zapravo, parite) oko tri minuta na 50% snage pećnice.

Kad beli luk bude pečen, istisnućete meki sadržaj iz ljuske u testo.

Za testo, izmešajte brašno, so i kvasac. Dodajte polako jednu čašu mlake vode i izmešajte dobro.

Zatim dodajte i drugu čašu vode, pa proverite gustinu testa. Ako treba, dodajte još malo vode.

Sada umešajte pastu od pečenog belog luka, pokrijte posudu i ostavite da narasta na sobnoj temperaturii 8-12 sati (može preko noći ili od jutra do večeri).

Pripremite dasku za mešenje i oštar nož i poprskajte ih brašnom.

Ugrejte rernu na 220 C stepeni i stavite i tepsiju da se ugreje (idealno bi bilo ako imate tešku, tučanu šerpu koja može da se dobro zagreje).

Ako je post na ulju, podmažite šerpu i preručite testo u nju.

Ako je post na vodi, stavite u šerpu peki-papir pa preručite testo.

Oštrim pobrašnjenim nožem zarežite krst na površini testa i pecite 40-50 minuta.

Ako pečete hleb u tučanoj šerpi, izvadite ga čim je pečen na rešetku pa ostavite da se hladi barem deset minuta.

Dobro pečen hleb prepoznaćete kad ga kucnete prstom - zvuči "šuplje".

Recept: Kika K.

Izvor: Lepa & Srećna

Najbolje iz rubrike

Inicijalizacija u toku...

Popularno

Najnovije