Mnogi lekari upozoravaju da tokom uskršnjih praznika treba jesti umereno, a pogotovo umerenu količinu jaja. Godinama unazad mediji bruje o štetnosti prevelike količine kuvanih jaja, ali takođe upozoravaju kolika je dozvoljena/poželjna doza.

Poznato je da žumance sadrži veliki procenat holesterola, a njegova konzumacija bi značila da povećavamo rizik od većeg nivoa ovog poremećaja.

Ipak, nije sav holesterol loš, već postoji onaj koji je veoma važan za ljudski organizam. Optimalna konzumacija hrane koja je bogata holesterolom samo hrani organizam i ne postoji pretnja od njegove prekomerne doze. Dok ukoliko konzumirate previše hrane i nagomilate preveliku dozu namirnica koje obiluju homesterolom povećavate pretnju od zdravstvenih problema.

Lekari smatraju da je doza od 2-6 jaja NEDELJNO preporučljiva doza za ljudski organizam, štaviše možete odvojiti žumance od belanceta i pojesti samo deo sa proteinima.

Tokom Uskrsa nije poželjno jesti više od 2-3 jaja dnevno, posebno jer može izazvati tegobe i mučnine. Par dana praznika ne mogu izazvati srčane probleme i pojavu holesterola, ali kontinuirana upotreba velike količine jaja može izazvati zdravstvene probleme.

Izvor: Lepa&Srećna