Mislite da ako jedete hleb od celog zrna ili bez glutena činite dobro svom organizmu?

Čini se da to baš i nije istina, a jedna potpuno druga vrsta hleba je zapravo najbolja po naše zdravlje.

Barem tako misli američki kardiohirurg dr Stiven Gundri koji savetuje da se držimo podalje od lektina ili drugih biljnih proteina koji se nalaze u pšenici i proizvodima bez glutena.

Kada konzumiramo lektine oni uzrokuju određenu vrstu hemijskog rata u našem telu, ali i inflamatorne reakcije koje dovode do povećanja težine i drugih zdravstvenih problema.

Najbolji hleb je onaj od bademovog brašna, kokosovog brašna, semenja, ali bez žitarica. Ovakva vrsta hleba je savršena ukoliko želite da smanjite unos šećera. A možete ga pripremiti i sami.

  • Sastojci:
  • 75 grama kokosovog brašna
  • 60 grama mlevenog zlatnog lana, celo zrno
  • 3 belanca
  • 3 veća jaja
  • 5 kašika maslinovog ulja
  • 1 prašak za pecivo
  • 140ml tople vode

Priprema:

Zagrejte rernu na 180 stepeni. Semenke lana sameljite. Sve suve sastojke pomešajte u jednu manju posudu.

U drugoj, većoj pomešajte mikserom cela jaja i belanca.

Dodajte suve sastojke i sve zajedno izmešajte mikserom. Ostavite 5 do 10 minuta da se zgusne.

Sipajte u kalup i pecite 35 do 40 minuta.

Izvor: Telegraf