• Sastojci: 
  • 1 kg sočiva
  • 3 l bujona
  • 300 g slanine (sitno seckane)
  • 3 glavice crnog luka (sitno seckanog)
  • 2 lista lovora
  • struk praziluka (sečen na kolutove)
  • 2 šargarepe (sečene na kockice)
  • 2 veze sveže majčine dušice
  • 1 kg krompira (isečen na kockice)
  • so, biber, šećer
  • 1 dl sirćeta (ili manje, po ukusu)

Priprema:

Operite sočivo i potopite ga u vodu.

Ostavite tako preko noći.

Ujutro procedite, nalijte bujon i ostavite da prokuva.

U drugoj posudi propržite luk i slaninu, dodajte krompir i šargarepu, još malo pržite, stavite lovor tek da svene.

Sve uspite u supu sa sočivom i kuvajte sat vremena.

Probajte, pobiberite, dodajte još soli ako ima potrebe i začinite sirćetom.

Napomena: sve sastojke možete proporcionalno da smanjite prema broju gostiju na ručku.

Recepte piše: Milja Lukić

Izvor: Lepa&Srećna