- Sastojci:
- 1 kg sočiva
- 3 l bujona
- 300 g slanine (sitno seckane)
- 3 glavice crnog luka (sitno seckanog)
- 2 lista lovora
- struk praziluka (sečen na kolutove)
- 2 šargarepe (sečene na kockice)
- 2 veze sveže majčine dušice
- 1 kg krompira (isečen na kockice)
- so, biber, šećer
- 1 dl sirćeta (ili manje, po ukusu)
Priprema:
Operite sočivo i potopite ga u vodu.
Ostavite tako preko noći.
Ujutro procedite, nalijte bujon i ostavite da prokuva.
U drugoj posudi propržite luk i slaninu, dodajte krompir i šargarepu, još malo pržite, stavite lovor tek da svene.
Sve uspite u supu sa sočivom i kuvajte sat vremena.
Probajte, pobiberite, dodajte još soli ako ima potrebe i začinite sirćetom.
Napomena: sve sastojke možete proporcionalno da smanjite prema broju gostiju na ručku.
Recepte piše: Milja Lukić
Izvor: Lepa&Srećna