Sastojci:
- 500 g tripica (škembića sečenih na tračice)
- 150 g pancete
- 2 veće glavice crvenog luka
- 4-5 čenova belog luka
- 2 lista lovora
- 2 kašike koncentrata paradajza
- peršun, po želji
- so, biber
- 2 prstohvata tucane ljute paprike
- 2-3 kašike maslinovog ulja
- malo ulja za dinstanje
- 1 dl crnog vina
- 2-3 kašike prezli
- tvrd kozji ili ovčiji sir (za posipanje)
PROČITAJTE JOŠ: Ekstra porodični ručak: teletina u saftu s pečurkama
Priprema:
Kuvane tripice stavite u novu vodu i kuvajte ih još desetak minuta. Ostavite ih u poslednjoj vodi od kuvanja, a za to vreme pripremite ostalo. Na malo ulja (i suncokretovog i maslinovog) prodinstajte pancetu sečenu na sitne tračice i sitno seckane crveni i beli luk. Dodajte tripice oce đene od vode (vodu ne bacajte jer ćete njom podlivati dok kuvate). Sve zajedno dinstajte, dodajte lovor, koncentrat paradajza, so, tucanu papriku i sve ostale začine po želji. Posle desetak minuta podlijte crnim vinom. Kad alkohol iz vina ispari, stavite prezle i podlijte poslednjom vodom u kojoj su se kuvale tripice. Kuvajte tripice oko pola sata uz mešanje (da ne zagore) podlivajući vodom, dok ne omekšaju i dobijete sos željene gustine (po potrebi dodajte još prezli – ako je retko, ili još vode – ako je gusto). Pred serviranje pospite rendanim tvrdim kozjim ili ovčjim sirom.
PROČITAJTE JOŠ: Brz i jednostavan ručak za celu porodicu: džigerica u saftu
Savet:
Tripice možete da kuvate i u tri vode, kako biste odstranili karakterističan miris škembića.
Recepte piše: Milja Lukić
Izvor: Lepa&Srećna
Još uvek nema komentara - sjajna prilika da pokreneš diskusiju.