Ovu orijentalnu poslasticu, za koju tvrde da je nastala u sultanovom haremu, posebnom čini način prženja, piše Lepa & srećna.

PROČITAJTE JOŠ: TURSKA PALENTA PO RECEPTU SULTANIJE MAHIDEVRAN: ovo je savršen doručak za celu porodicu (FOTO)

Sastojci: 

Za testo:

  • 100 g maslaca (margarina)
  • 2 jajeta
  • 1 kašika šećera 
  • 1,5 čaša vode
  • 2 čaše brašna
  • 1/2 paket praška za pecivo
  • 1/2 kašičice soli
  • 1 kašika gustina

Za prženje:

  • 2 čaše ulja
  • Za šerbet:
  • 1,5 čaša šećera
  • 2 čaše vode
  • sok od pola limuna

Kako se pravi Hanumin pupak pročitajte OVDE!

PageBreak

Priprema:

Najpre se skuva šerbet: pomešati vodu i šećer i staviti da se kuva, kad provri, pustiti da vri desetak minuta. Pred kraj dodati limun, skinuti šerpu s ringle, poklopiti i ostaviti da se hladi. 

PROČITAJTE JOŠ: RECEPT ZA TURSKI SPECIJALITET: kako se pravi sultan kebab sa bešamel sosom

U drugu šerpu sipati vodu za testo, šećer, so i maslac i staviti da se zagreva. Kad se maslac sasvim otopi, dodati brašno prosejano s praškom za pecivo i gustin, te uz stalno mešanje kuvati oko 5 minuta. 

Skinuti testo s ringle da se ohladi do mlakog, dodati jaje jedno po jedno i svako mikserom dobro umešati.

Od testa uzimati komade veličine oraha i formirati loptice, pa pritiskom prsta u sredini svake napraviti otvor (pupak). 

Ulje za prženje staviti u dublji tiganj i u hladno ređati kolačiće.  Kad se tiganj napuni, uključiti ringlu i staviti da se prže dok ne dobiju zlatastu koricu. Vaditi slatkiš iz ulja i odmah stavljati u ohlađen šerbet, a nakon minut-dva izvaditi, staviti na tanjir za serviranje i po želji posuti mlevenim pistaćima ili lešnicima. 

Ako ima više testa pa se prži u nekoliko tura, svaki put ohladiti ulje od prethodnog prženja i u hladno stavljati kolačiće.

Recepte piše Milena Ranisavljević

Izvor: Lepa & srećna