Sastojci:

2 kg aronije

1l vode

1 kg šećera

sok od 1 limuna

Priprema:

U veliku šerpu staviti vodu i šećer da provri,dodati oprane i očišćene bobice aronije, pustiti da ponovo provri, zajedno sa bobicama. Dok čekate da provri, varjačom pritiskati bobice da popucaju i ispuste sok. Kad provri kuvati samo minut-dva, skloniti sa vatre i ostaviti da se potpuno ohladi.

Ohlađenu smesu sipati u cediljku, ako treba iz nekoliko puta i ostaviti da se potpuno voće ocedi od tečnosti. Kad ste voće procedili, procediti još jednom kroz cediljku, na koju ste stavili čistu gazu ili filter za kafu i sipajte nazad u šerpu ili lonac i pustite da se kuva desetak minuta, dodati sok od 1 limuna i sve dobro izmešati. 

(Bobice koje su ostale posle ceđenja soka, nemojte bacati, od njih se može napraviti džem)

Flaše oprerite i sterilišite, pa u zagrejane flaše sipajte vruć sok. Zatvorite flaše i ostavite da se potpuno ohlade i čuvajte ovaj sok na tamnom i hladnom mestu.

Od ove količine trebalo bi da dobijete oko 1.75 l do 2 l sirupa. Ovakav sirup rastvoriti sa običnom ili mineralnom vodom.

Izvor: Coolinarka