- Sastojci:
- 1 dl slatke pavlake
- 1 dl mleka
- 3 žumanceta
- jaje
- 50 g šećera
- kašičica ekstrakta vanile
- 1,5 kašičica glukoznog (korn) sirupa
- 70 g čokolade
Priprema: Žumanca, jaje i polovinu šećera (25 g) skuvajte na pari, uz stalno mešanje (da se ne stvaraju grudvice). Smesa je gotova kad postane veoma gusta, kao gust puding. Mleko, slatku pavlaku, preostali šećer (25 g) i ekstrakt vanile stavite u šerpu i pustite da provri, povremeno mešajući. Smesu od žumanaca ostavite na pari, a smesu od mleka lagano ulivajte, neprestano mešajući, sve dok se masa ne sjedini. Smesu ostavite na pari i dalje, i dodajte glukozni sirup i otopljenu čokoladu. Kad se sve sjedini, sklonite s pare, ostavite da se malo prohladi, pa je onda stavite u frižider. Na svakih deset minuta vadite iz frižidera, promešajte varjačom, pa opet vraćajte u frižider. Kad masa počne da se zgušnjava tako da ostaje na varjači, smesu procedite kroz cediljku i izlijte u plastičnu posudu, pa je stavite u zamrzivač. Svakih pola sata promešajte sladoled (kako se ne bi stvorili kristalići leda). Zamrzavanje traje oko četiri sata. Sladoled na kraju treba da bude homogen i kremast.
Vreme pripreme: 70 minuta
Napomena: Udvostručite, utrostručite… meru, jer je po ovom receptu predviđena za dve porcije.
Recept za italijanski sladoled od vanile, pročitajte ovde, a po čemu se razlikuju sladoled, đelato, sorbe i granita, pročitajte ovde.
Recepte piše: Milja Lukić
"IMA 42 GODINE! JOŠ MALO BAKUTA ZA STARAČKI DOM": Glumac "udario“ na Natašu Bekvalac, digla se revolucija na Internetu
ISHITRENO SAM TO NAPISALA, OPROSTITE MI: Milena Radulović o svojoj objavi nakon dve tragedije - Osećam pritisak i strah
KRISTINA ĆUTI, RODITELJI LJUTI! KOD DANETA SA GOLIJE SVE SE PROMENILO: Gorštak otvorio srce - Mnogo mi je krivo
NIJE HTELA DA SE UDA ZA ĐOKOVIĆA NI POSLE 4 GODINE VEZE: Đorđe se oženio, a njegova bivša iznenadila objavom
KOJI SAM ZNAK U HOROSKOPU: Datum rođenja otkriva vaš znak zodijaka