- Sastojci:
- 300 ml slatke
- pavlake
- 500 ml mleka
- 8-10 žumanaca
- 150 g šećera
- šipka vanile
Priprema:
Pomešajte mleko, srž vanile i polovinu količine šećera u šerpi i zagrejte do tačke ključanja, sklonite sa ringle i ostavite da se hladi oko 20 minuta koliko je potrebno da mleko upije aromu vanile. U drugoj posudi pomešajte žumanca sa ostatkom šećera i mutite mikserom nekoliko minuta. Mleko sa vanilom vratite na ringlu i kad dostigne tačku ključanja, malo-pomalo dodajte u umućena žumanca (ako odjednom sve sipate, dobićete kajganu). Nakon što temperirate žumanca, ostatak slatke pavlake dodajte u krem. Potom na tihoj vatri (ili još bolje na pari) uz stalno snažno mešanje drvenom varjačom zagrevajte krem do 85 stepeni Celzijusovih. Sladoled stavite u kutije, sačekajte da se ohladi i držite u zamrzivaču.
Recepte piše: Marija Jakob
Još uvek nema komentara - sjajna prilika da pokreneš diskusiju.