Sastojci:
- 2 crvene paprike
- 4 kašike putera
- 3 kašike brašna
- 400 ml mleka
- 200 ml pavlake
- so, biber
- kašika soka od limuna
- kašičica rendane limunove kore
- glavica crnog luka
- 700 g kuvanog krompira
- 4 kašike ulja
- 700 g junećeg mlevenog mesa
- 2 kašike seckanog peršuna
- 1/2 kašičice cimeta
- 500 g plavog patlidžana
- 2 jajeta
- 100 g rendanog ementalera
Priprema:
- Operite papriku, očistite je i isecite na kocke. Prodinstajte papriku sa kašikom putera. Dolijte 70 ml vode. Poklopite i kuvajte pet minuta, a zatim izgnječite.
- Zagrejte tri kašike putera i dodajte mu brašno. Neprestano mešajući dodajte mleko i pavlaku pa prokuvajte pet minuta. Ovaj bešamel sos začinite solju, biberom, sokom i korom od limuna.
- Oljuštite i isecite luk, oljuštite krompir i isecite na komade debljine pola santimetra. Zagrejte kašiku ulja i na njemu propržite mleveno meso i iseckani luk. Dodajte pire od paprike i peršun. Začinite solju, biberom i cimetom. Rernu zagrejte na oko 180 stepeni.
- Operite patlidžan, očistite, isecite na centimetar debele režnjeve i propržite ih sa tri kašike ulja. Začinite solju i biberom.
- Podmažite pleh i obložite ga polovinom krompira, posolite i pobiberite. Prelijte sa malo bešamel sosa. Odozgo poređajte listove plavog patlidžana u obliku crepova na krovu, prelijte sa malo bešamel sosa. Dodajte i preostali krompir i opet prelijte sa malo sosa. Sve odozgo ravnomerno prekrijte pripremljenim mlevenim mesom.
- Ostatak bešamel sosa pomešajte sa jajima i prelijte musaku. Prelivenu musaku pospite rendanim ementalerom. Pecite u rerni otprilike 40 minuta. Izvadite, isecite na kocke, i servirajte.
Vreme pripreme: 100 minuta
Recepte piše: Marija Jakob
Pročitajte još:
Još uvek nema komentara - sjajna prilika da pokreneš diskusiju.