Sastojci:

  • 2 crvene paprike 
  • 4 kašike putera
  • 3 kašike brašna 
  • 400 ml mleka
  • 200 ml pavlake 
  • so, biber 
  • kašika soka od limuna 
  • kašičica rendane limunove kore 
  • glavica crnog luka
  • 700 g kuvanog krompira
  • 4 kašike ulja 
  • 700 g junećeg mlevenog mesa 
  • 2 kašike seckanog peršuna 
  • 1/2 kašičice cimeta 
  • 500 g plavog patlidžana 
  • 2 jajeta
  • 100 g rendanog ementalera

Priprema:

  1. Operite papriku, očistite je i isecite na kocke. Prodinstajte papriku sa kašikom putera. Dolijte 70 ml vode. Poklopite i kuvajte pet minuta, a zatim izgnječite.
  2. Zagrejte tri kašike putera i dodajte mu brašno. Neprestano mešajući dodajte mleko i pavlaku pa prokuvajte pet minuta. Ovaj bešamel sos začinite solju, biberom, sokom i korom od limuna.
  3. Oljuštite i isecite luk, oljuštite krompir i isecite na komade debljine pola santimetra. Zagrejte kašiku ulja i na njemu propržite mleveno meso i iseckani luk. Dodajte pire od paprike i peršun. Začinite solju, biberom i cimetom. Rernu zagrejte na oko 180 stepeni.
  4. Operite patlidžan, očistite, isecite na centimetar debele režnjeve i propržite ih sa tri kašike ulja. Začinite solju i biberom. 
  5. Podmažite pleh i obložite ga polovinom krompira, posolite i pobiberite. Prelijte sa malo bešamel sosa. Odozgo poređajte listove plavog patlidžana u obliku crepova na krovu, prelijte sa malo bešamel sosa. Dodajte i preostali krompir i opet prelijte sa malo sosa. Sve odozgo ravnomerno prekrijte pripremljenim mlevenim mesom.
  6. Ostatak bešamel sosa pomešajte sa jajima i prelijte musaku. Prelivenu musaku pospite rendanim ementalerom. Pecite u rerni otprilike 40 minuta. Izvadite, isecite na kocke, i servirajte.

Vreme pripreme: 100 minuta

Recepte piše: Marija Jakob

Pročitajte još:

Musaka od povrća sa slaninom

Musaka od kiselog kupusa i mlevenog mesa

Musaka od paradajza