• Sastojci:
  • 300 g makarona 
  • so
  • glavica crnog luka
  • 2 čena belog luka
  • kesa povrća za supu
  • kašika ulja 
  • 500 g mlevenog mesa 
  • 2 kašike pasiranog paradajza
  • 200 ml crnog vina 
  • konzerva paradajza (850 ml) 
  • po ½ kašičice majorana, bosiljka i ruzmarina 
  • biber
  • 150 g rendanog sira
  • začinske biljke za garniranje

Makarone kuvajte u zagrejanoj i posoljenoj vodi sve dok voda ne proključa. Izlijte vrelu vodu iz lonca, prelijte makarone hladnom vodom i ostavite u đevđiru da se ocede.

Operite, pa oljuštite crni i beli luk i iseckajte. Operite povrće iz kese i ako je potrebno isecite na još manje komade.

Zagrejte ulje u tiganju, pa na njemu dinstajte crni i beli luk. Na dinstani crni i beli luk dodajte mleveno meso i pržite uz stalno mešanje sve dok meso ne postane hrskavo. Onda u dinstano meso i luk dodajte povrće i dinstajte sve zajedno. U to dodajte pasirani paradajz i kratko kuvajte. Sve prelijte crnim vinom. Paradajz iz konzerve iseckajte i dodajte u tiganj. Na kraju u tiganj dodajte majoran, bosiljak i ruzmarin i sve pomešajte i pržite na ulju oko 10–15 minuta. Posolite i pobiberite. 

Rernu zagrejte na 200 stepeni. Zatim pomešajte skuvane makarone sa mlevenim mesom, promešajte sve još jednom, dobro začinite i time napunite podmazanu vatrostalnu posudu. Pospite sirom i pecite u rerni oko 20–25 minuta.

Na kraju zapečene makarone izvadite iz rerne, ukrasite grančicama začinskog bilja i servirajte dok je jelo još toplo.

Vreme pripreme: 25 minuta

Recepte piše: Marija Jakob