Sastojci:

Za mus:

  • 140 g belih ribizli
  • 140 g crvenih ribizli
  • 4 lista želatina
  • 70 ml mleka
  • 200 g sremskog sira
  • 50 g šećera
  • izrendana kora i sok pola limuna
  • 70 ml slatke pavlake
  • kašika likera od limuna
  • kašika likera od ribizli

Za beze:

  • 2 belanceta
  • 50 g prah-šećera

Priprema:

Crvene i bele ribizle operite, osušite i uz pomoć viljuške očupajte zrna sa stabljike. Želatin stavite u hladnu vodu da omekša. Mleko zagrejte i pomešajte ga sa rastopljenim želatinom. Sir i šećer zajedno mešajte dok ne dobije krem (sir prethodno držite u frižideru 60 minuta). Dodajte sok i izrendanu koru limuna. Smesu želatina i mleka postepeno dodajte.

Pavlaku čvrsto umutite i dodajte je kremu. Krem podelite na dva jednaka dela. Jednu polovinu pomešajte sa likerom od limuna i dve trećine belih ribizli, a drugu sa dve trećine crvenih ribizli. U četiri modle (prečnik oko 8 cm) isperite hladnom vodom. Prvo u njih sipajte beli krem, a zatim crni. Sve modle prekrijte folijom i hladite u frižideru najmanje 2 sata.

Krem servirajte na dublje tacnice i ukrasite preostalim ribizlama. Zatim zagrejte rernu. Belanca ulupajte čvrsto zajedno sa šećerom, pa praviti kupice na kremu. Kratko pecite, ispod grila u rerni, dok kupice od belanaca ne dobiju svetlobraon boju. Po želji ukrasite grančicom ribizle, listićima mente i šećerom u prahu.

Recepte piše: Marija Jakob