25 NAJLEPŠIH TORTI ZA SVEČANE PRILIKE: Recepti za poslastice koje će ukrasiti svaku trpezu

Torta za slavlje i svečane prilike treba da bude odgovor na želje vaših ukućana ali i iznenađenje za najdraže goste...

Foto: Shutterstock

Svaka domaćica ima specijalnu zbirku najlepših recepata koje čuva za posebne prilike!  Kad pripremate svoja porodična slavlja, uzmite u obzir šta vaši ukućani najviše vole ali se potrudite i da sastojci za jela budu najlepši, zdravi i hranljivi!

Kolači su, naravno, uvek "zvezde" kulinarskih majstorija, a među njima - torte - dive nad divama! Za vas smo izabrali 25 najlepših torti od kojih će sigurno bar jedna postati deo vaše najlepše zbirke! 

Shutterstock / Profimedia 

1. TORTA “PAVLOVA” SA JAGODAMA

Laka, nežna, prozračna i zavodljiva… najlepša “balerina” među tortama... Za nju vam je potrebno:

5 belanaca
so
400 g šećera
2 kašičice skroba
2 kašičice vanilin-šećera
200 g slatke pavlake
150 g punomasne pavlake
500 g jagoda
3 kašike sirupa od vanile
nekoliko listića nane

Recept za pripremu pogledajte OVDE.

2. ŠVARCVALD TORTA

Jedinstveni slatko-kiseli ukus ove tradicionalne torte razlog je što je i najveći majstori kulinarstva smatraju najboljom. Za nju vam je potrebno:

5 jaja
5 kašika brašna
5 kašika šećera
5 kašika ulja
1 prašak za pecivo
5 kašika kakaa
1 l slatke pavlake
500 g višanja
još 200 g šećera
200 g čokolade
50 g gustina
100 g prah-šećera

Recept za pripremu pogledajte OVDE.

3. ZLATNA TORTA OD ŠARGAREPE "24 KARATA" (VIDEO)

Neodoljiva zlatna poslastica - torta od šargarepe u obliku zlatne poluge! Za nju vam je potrebno, za početak:

Za testo:

2,5 dcl ulja
150 gr šećera
100 gr smeđeg šećera
5 jaja
24 male „bebi“ šargarepe
1 ½ kašičice ekstrakta od vanile
150 gr brašna
1 prašak za pecivo
1 ¾ kašičice cimeta
1 ¾ kašičice mlevenog, sušenog đumbira
1 ¾ kašičice mlevene kurkume
malo soli

Ostatak recepta pročitajte OVDE.

4. SNEŽNA TORTA OD MASKARPONE SIRA I KOKOSOVOG MLEKA

Lagana, kremasta torta u obliku zvezde ima izuzetan ukus zahvaljujući kokosovom mleku uz kombinaciju vrhunskih sastojaka... Od sastojaka vam je potrebno:

3 gotove kore za tortu
2/3 kesice želatina
150 g maskarponea (ili mladog neslanog sira)
5 kašika šećera u prahu
6 kašika kokosovog mleka (iz konzerve)
kašika limunovog soka
1/2 kašičice rendane kore limuna
5 dl slatke pavlake
150 g kokosovog brašna
250 g čokoladnog krema
kesica učvršćivača šlaga

Recept za pripremu pogledajte OVDE.

5. FINA TORTA OD LEŠNIKA I VIŠANJA: 2 kore sa lešnikom i bogati fil sa orasima (RECEPT)

Idealna kombinacija jakih i lakih ukusa: čokolada i lešnik sjajno se slažu sa ukusom voća... od sastojaka vam je potrebno:

Za koru:
8 jaja
200 g šećera
kašičica soka od limuna
malo soli
100 g brašna
150 g mlevenih lešnika
Za fil:
4 dl pavlake
2 kesice učvršćivača šlaga
kesica vanilin-šećera
50 g šećera
125 g mlevenih oraha
2 kašike soka od trešanja
5-6 kašika džema od višanja
čokoladne zvezdice

Kako se torta priprema, pogledajte OVDE.

6. SNEŽNA RUSKA TORTA S ORASIMA

U hladnim zimskim večerima ova torta greje srce, a u vrelim letnjim noćima hladi nepce i umornu dušu! Recept za uživanje... od sastojaka vam je potrebno:

Za kore:

6 jaja
6 kašika šećera
6 kašika seckanih oraha
3 kašike mlevenih oraha
2 kašike brašna
1-2 kašike mlevenog keksa

Za fil:

1 dl mleka
200 g šećera
200 g mlevenih oraha
250 g putera
malo ruma

Kako se torta priprema, pogledajte OVDE.

Shutterstock / Profimedia 

7. TORTA "OPERA"

Uz bogati ganaš od pavlake i čokolade, mešavina sastojaka u ovoj torti dovedena je do pravog savršenstva! Od sastojaka vam je potrebno:

Za biskvit:

6 belanaca
30 g šećera
225 g mlevenog blanširanog badema
225 g šećera u prahu
6 jaja
70 g brašna
45 g putera

Za sirup:

1,25 dl vode
80 g šećera
1½ kašika instant kafe
Za krem:

2 kašike instant kafe
2 kašike vrele vode
100 g šećera
60 ml vode
jaje
žumance
200 g putera
Za ganaš:

250 g crne čokolade
1,25 dl punomasnog mleka
60 ml slatke pavlake
60 g putera
Za glazuru:

150 g čokolade za kuvanje
115 g putera

Kako se priprema torta, pogledajte OVDE

8. KARAMEL FANTAZIJA ZA SVEČANE PRILIKE: nepečena torta Šeherezada

Jednostavni sastojci odabranih ukusa čine sjajan spoj za ovu izdašnu tortu!

Od sastojaka vam je potrebno:

Sastojci:
600 g plazma keksa
250 g maslaca
6 kesica pudinga od karamele
15 kašika šećera
150 g šećera u prahu
1,5 l mleka
500 g šlag-krema
5 dl kisele vode

Kako se priprema, pogledajte OVDE.  

9. BELA "PANJ" TORTA

Tradicionalna novogodišnja torta može se napraviti i u specijalnom izdanju: ovoga puta, kao "posuta snegom"! Od sastojaka vam je potrebno:

Za testo:

100 gr šećera u prahu
4 jaja
120 gr brašna
1/2 kašičice cimeta u prahu
2 kašike rendane čokolade

Za fil:

200 gr putera
1 kašičica šećera u prahu
150 gr bele čokolade
100 ml slatke pavlake
jaka crna kafa, ohlađena
čokolada s lešnicima, narendana

Kako se priprema, pročitajte OVDE.

10. "POLJUBAC" TORTA

Ova lagana torta biće najtraženija posle obilnih obroka, kad vam se jede nešto slatko uprkos kaloričnom ručku... od sastojaka vam je potrebno:

250 g maslaca
200 g čokolade
100 g šećera u prahu
6 jaja
300 g plazme
13 kašika mlevenog keksa
kesica šlaga + mleko po uputstvu
mleko (za natapanje)

Kako se torta priprema, pročitajte OVDE.

Shutterstock / Profimedia 

11. SVEČANA TORTA SA ORASIMA I LEŠNICIMA

Ako vam kažemo da u ovoj torti ima čak i badema, pomislićete da nema tako svečane prilike koja zaslužuje ovakvu poslasticu!

10 jaja
150 gr putera
160 gr šećera
120 gr oraha
80 gr čokolade
malo cimeta

Za fil:

10 žumanaca
10 kašika šećera
200 gr putera
2 štangle čokolade
100 gr lešnika

Za preliv:

100 gr čokolade
50 gr badema

Kako se priprema torta, pročitajte OVDE.

12. KAPRI TORTA S BEZE KORAMA

Savršenim ukusom i izgledom, kapri torta s beze korama će vam se odužiti za prilično dugo vreme koje morate da joj posvetite... od sastojaka vam je potrebno:

12 belanaca
600 g šećera
čep od flaše sirćeta

Voćni fil:

400 g bobičastog voća (jagode i maline)
15 kašika šećera
12 kašika gustina
1/2 l vode + 3 dl vode

Vanilin fil:

8-10 žumanaca
10 kašika brašna
5 kašika pudinga od vanile
250 g šećera
1 l mleka
250 g margarina

Dekoracija:

250 g čokolade
šlag ili slatka pavlaka

Kako se pravi torta, pogledajte OVDE.

13. RASKOŠNA NUGAT TORTA SA ORASIMA I VIŠNJAMA ZA SPECIJALNE PRILIKE

Poznata kao kremasta i sočna ova raskošna čokoladna torta idealna je za slave i rođendanske prilike. Od sastojaka vam je potrebno:

14 belanaca
14 kašika šećera
2 žumanceta
14 kašika mlevenih oraha
4 kašike brašna
kašičica praška za pecivo

Prvi fil

12 žumanaca
2 jajeta
6 kašika šećera
150 g bele čokolade
250 g margarina
200 g mlevenih pečenih lešnika
2 kašike šećera u prahu

Drugi fil

300 g šlaga u prahu
po potrebi, gazirana mineralna voda

Glazura

250 g mlečne čokolade
2 dl kisele pavlake

I još: višnje iz tegle ili smrznute (oko 800 komada)

Kako se pravi torta, pogledajte OVDE.

14. SVEČANA TORTA VRHUNSKIH DOMAĆICA: grilijaš torta od oraha

Svečana torta od grilijaša biće apsolutni dokaz kako vašeg poslastičarskog umeća, tako i kreativnosti i smisla za dekoraciju.

8 jaja
800 gr šećera
250 gr putera
300 gr oraha
250 gr brašna
240 gr prah-šećera

Kako se torta priprema, pročitajte OVDE.

15. SAHER TORTA

Svaki proveren recept je original po sebi, zar ne? Za ovu tortu, od sastojaka vam je potrebno:

10 jaja
200 gr šećera
200 gr lešnika
400 gr čokolade
200 gr mlevenog milihbrota (slatka prezla)
200 gr šlaga
300 gr pekmeza od kajsije

Kako se pravi torta, pogledajte OVDE.

16. GROFICA TORTA

Snežnobela torta daje vam bezbroj mogućnosti za kreativnu dekoraciju. Za ovu tortu, od sastojaka vam je potrebno:
10 jaja
400 g čokolade
400 g šećera u prahu
2 maslaca
5 vanilica
400 g šlaga
1 limun
mleko za šlag
2 pakovanja puslica od 200 g

Kako se pravi torta, pogledajte OVDE.  

17. LAKA TORTA OD PIŠKOTA I ČOKOLADE: "markiza" torta

Laka torta od piškota oduvek je pravi spas za domaćice - a "markiza" je među najstarijim adutima iskusnih kuvarica. Za ovu tortu, od sastojaka vam je potrebno:

350 g maslaca
100 g prah-šećera
10 jaja
100 g šećera
250 g čokolade
3 kutije piškota
1 dl ruma
7,5 dl mleka
kesica šlaga (mleko + šećer, po uputstvu)
kriščice mandarine ili rendana čokolada (za dekoraciju)

Kako se pravi torta, pogledajte OVDE.   

Shutterstock / Profimedia 

18. KREMASTA TORTA OD KAFE

Omiljeni crni napitak, nezaobilazan deo jutarnjeg rituala, našao je svoj put i do poslastica i to u najfinijem obliku. Uživajte u kremastom slatkišu sa ukusom "crnog zlata". Za ovu tortu, od sastojaka vam je potrebno:

Za kore:

3 jaja
120 g šećera u prahu
2 belanceta
120 g brašna
½ kašišice cimeta
kašičica mlevene kafe
kašičica praška za pecivo

Za fil:

100 g putera
150 g putera od kikirikija
2 kašike šećera
100 ml slatke pavlake

Za preliv:

100 g cokolade
kašičica putera
2 kašičice vode
šećera u prahu po ukusu

Kako se pravi torta, pogledajte OVDE

19. KULINARSKI IZAZOV: provereni recept za gabon tortu

Čokoladna gabon torta oduševiće svakog već pri prvom zalogaju... Za ovu tortu, od sastojaka vam je potrebno:

Za fil:

16 žumanaca
350 gr šećera
3 vanilin šećera
300 gr čokolade
250 gr maslaca
125 gr margarina
1 kesica šlaga

Za koru:

16 belanaca
16 supenih kašika šećera
350gr mlevenih oraha (mogu i lešnici, ali ih treba propržiti pa očistiti ljusku)
16 supenih kašika brašna
1 prašak za pecivo
7 supenih kašika fila

Kako se pravi torta, pogledajte OVDE.

20. TORTA "LIZ TEJLOR"

Istovremeno i slatka i sveža, i jaka i nežna, ova torta s pravom nosi ime nezaboravne glumice... Za ovu tortu, od sastojaka vam je potrebno:

6 jaja
6 kašike šećera
2 kašike kakaoa
2 kašike mlevenih oraha
4 kašike brašna
kesica praška za pecivo

Fil:

300 g mlevenih oraha
300 g mlevene plazme
3 dl soka od breskve
250 g šećera u prahu
250 g maslaca
200 g čokolade
kašika ulja (za glazuru)

Kako se pravi torta, pogledajte OVDE.  

21. SLADOLED TORTA SA BELOM ČOKOLADOM

Torta ili sladoled? Ako se odlučite za ovaj recept, tu dilemu možete da zaboravite... Za ovu tortu, od sastojaka vam je potrebno:

Za beze koru:

8 belanaca
400 grama šećera
kašika sirćeta

Za fil:

8 žumanaca
50 g šećera
1/2 l mleka
2 kesice šlaga
125 g margarina
3 kašike brašna
kesica pudinga od vanile
300 g bele čokolade

Kako se pravi torta, pogledajte OVDE.  

22. OMBRE TORTA

Sve mora biti nijansirano, ombre je trend već godinama! Nije ni čudo što su tolike kuvarice požurile da u svoj jelovnik dodaju bar jednu nijansiranu, ombre tortu. Za ovu tortu, od sastojaka vam je potrebno:

Za koru:

250 gr svežih ili zamrznutih jagoda
2/3 šolje mleka
10 kapi ekstrakta vanile
375 gr namenskog brašna
2 kašičice praška za pecivo
1 kašičica soli
125 grama putera, omekšalog na sobnoj temperaturi
250 gr šećera
4 jaja
5 kapi roze prehrambene boje

Za fil:

5 belanaca
125 gr šećera
prstohvat soli
250 grama putera, omekšalog na sobnoj temperaturi
10 kapi ekstrakta vanile
2 kapi roze prehrambene boje

Kako se pravi torta, pogledajte OVDE.  

 23. NUGAT ČOKOLADNA TORTA SA VOĆEM I RUMOM

Poslastica koja se naprosto topi pod nepcima - namenite je onima koji umeju da bez ikakve krivice uživaju u slatkim zalogajima. Za ovu tortu, od sastojaka vam je potrebno:

Patišpanj:

30 g iseckanih lešnika
40 g gorke čokolade
4 jajeta
120 g šećera
100 g brašna
kašičica praška za pecivo 

I još:

500 g višanja u rumu (iz tegle)
200 g gorke čokolade
250 g nugata
5 listova želatina
3 jajeta
2 kašike ruma
500 g slatke pavlake
150 g džema od šljiva 

Kako se pravi torta, pogledajte OVDE.  

 24. TORTA SA ČOKOLADOM I VOĆEM

Uživanje u ukusu i nenadmašna dekoracija! Za ovu tortu, od sastojaka vam je potrebno:

Patišpanj:

5 jaja
125 g šećera
prstohvat soli
125 g brašna
3 kašike kakaa
1/2 kašičice praška za pecivo.

I još:

4 kruške
150 ml belog vina
3 kašike limunovog soka
400 gr smrznutih brusnica
kesica crvenog preliva za torte
400 g slatke pavlake
kašika meda
1,5 kesica krem fiksa (učvršćivač za pavlaku)

Kako se pravi torta, pogledajte OVDE.  

25. ČOKOLADNA TORTA SA MLEVENIM BADEMIMA

Vazdušast fil i dobra čokoladna kora! Za ovu tortu, od sastojaka vam je potrebno:

70 g gorke čokolade
2 jajeta
75 g putera
75 g šećera
35 g brašna
1/2 kašičice praška za pecivo
40 g mlevenih badema

Fil:

250 g gorke čokolade
200 g slatke pavlake
90 g omekšalog putera
Kako se pravi torta, pogledajte OVDE

Izvor: Lepa&Srećna