Sastojci:

Za fil:

  • 16 žumanaca
  • 350 gr šećera
  • 3 vanilin šećera
  • 300 gr čokolade
  • 250 gr maslaca
  • 125 gr margarina
  • 1 kesica šlaga 

Za koru:

  • 16 belanaca
  • 16 supenih kašika šećera
  • 350gr mlevenih oraha (mogu i lešnici, ali ih treba propržiti pa očistiti ljusku)
  • 16 supenih kašika brašna
  • 1 prašak za pecivo
  • 7 supenih kašika fila

Postupak:

Fil: Žumanca, šećer i vanilin šećer umutite prvo u posudi pa onda kuvajte na pari-10ak min. Žumanca su kuvana kada kašikom provučete kroz njih,i ostaje jasan trag. Dodajte izlomljenu čokoladu i mešajte dok se ne istopi. Ostavite ovo malo da se prohladi, pa dodajte u izmućen margarin i maslac na sobnoj temperaturi. U ovo dodati izmućeni šlag ali ne čitav. Ostavite fil u frižideru!

Kora: Umutiti belanca(pazite da je posuda velika,suha,i dodajte par zrna soli - daju čvrstoću),pa dodati šećer - mutiti mikserom. Onda drvenom kašikom mutiti i dodati orahe, brašno pomešano sa praškom za pecivo i 7 supenih kašika već napravljenog fila. Najlakše je peći u plehu od rerne koji ste obložili papirom za pečenje. Kora se peče 14 - 16min na 180 stepeni. Kore iseći na 3 šnite da se dobiju 3 jednaka pravougaonika.

Posebno na pari otopiti 100 gr čokolade sa 3 supene kašike ulja. Kada sklonite sa ringle, dodajte jednu supenu kašiku margarina jer će čokoladi dati sjaj i čvrstoću.

Svaku koru premazati filom, a od gore preliti topljenom čokoladom.

Torta se može preliti i ganaš kremom: 120 ml slatke pavlake ugrejati u šerpi, a zatim skloniti sa šporeta i dodati 100 gr topljene čokolade. Vratiti na izvor toplote, da se istopi, zatim prohladiti i preliti tortu.

Recept je poslala naša čitateljka Fata Ejubović, u okviru kulinarskog izazova koji je organizovao magazin Lisa! Više o njemu, pročitajte ovde