Sastojci:

  • 12 belanaca 
  • 600 g šećera 
  • čep od flaše sirćeta

Voćni fil:

  • 400 g bobičastog voća (jagode i maline) 
  • 15 kašika šećera 
  • 12 kašika gustina 
  • 1/2 l vode + 3 dl vode

Vanilin fil: 

  • 8-10 žumanaca 
  • 10 kašika brašna 
  • 5 kašika pudinga od vanile 
  • 250 g šećera 
  • 1 l mleka 
  • 250 g margarina

Dekoracija:

  • 250 g čokolade 
  • šlag ili slatka pavlaka 

Priprema: Belanca izmiksujte sa šećerom da bude gusto i sjajno i da se sav šećer otopi. Na kraju mućenja dodajte čep sirćeta. Koru pecite, odnosno sušite u velikom plehu (od rerne) na 100 stepeni 2,5-3 sata. Za voćni fil u 3 dl vode stavite sve voće zajedno sa šećerom, i kad uzavri malo ispasirajte. Gustin izmešajte s 1/2 l vode i dodajte voću, kuvajte da se lepo zgusne. U hladno dodajte 3-4 kašike umućene slatke pavlake ili šlaga. Za vanilin fil umutite žumanca sa šećerom, dodajte brašno, puding od vanile i postepeno mleko. Sve kuvajte na srednjoj vatri da se zgusne. U hladno dodajte umućen margarin. Čokoladu otopite na pari s vrlo malo ulja. 

Beze koru presecite na pola, po želji možete i na tri dela (tako će torta biti viša i uža). Slažite tortu sledećim redosledom: kora - voćni fil - žuti fil - poprskajte čokoladom, kora - voćni fil - žuti fil - poprskajte čokoladom. Bogato premažite slatkom pavlakom ili šlagom. Dekorišite po želji ili isprskajte i površinu torte čokoladom, dodajte voće… Pustite mašti na volju. 

Recepte piše: Milja Lukić