Sastojci:
- 12 belanaca
- 600 g šećera
- čep od flaše sirćeta
Voćni fil:
- 400 g bobičastog voća (jagode i maline)
- 15 kašika šećera
- 12 kašika gustina
- 1/2 l vode + 3 dl vode
Vanilin fil:
- 8-10 žumanaca
- 10 kašika brašna
- 5 kašika pudinga od vanile
- 250 g šećera
- 1 l mleka
- 250 g margarina
Dekoracija:
- 250 g čokolade
- šlag ili slatka pavlaka
Priprema: Belanca izmiksujte sa šećerom da bude gusto i sjajno i da se sav šećer otopi. Na kraju mućenja dodajte čep sirćeta. Koru pecite, odnosno sušite u velikom plehu (od rerne) na 100 stepeni 2,5-3 sata. Za voćni fil u 3 dl vode stavite sve voće zajedno sa šećerom, i kad uzavri malo ispasirajte. Gustin izmešajte s 1/2 l vode i dodajte voću, kuvajte da se lepo zgusne. U hladno dodajte 3-4 kašike umućene slatke pavlake ili šlaga. Za vanilin fil umutite žumanca sa šećerom, dodajte brašno, puding od vanile i postepeno mleko. Sve kuvajte na srednjoj vatri da se zgusne. U hladno dodajte umućen margarin. Čokoladu otopite na pari s vrlo malo ulja.
Beze koru presecite na pola, po želji možete i na tri dela (tako će torta biti viša i uža). Slažite tortu sledećim redosledom: kora - voćni fil - žuti fil - poprskajte čokoladom, kora - voćni fil - žuti fil - poprskajte čokoladom. Bogato premažite slatkom pavlakom ili šlagom. Dekorišite po želji ili isprskajte i površinu torte čokoladom, dodajte voće… Pustite mašti na volju.
Recepte piše: Milja Lukić
"IMA 42 GODINE! JOŠ MALO BAKUTA ZA STARAČKI DOM": Glumac "udario“ na Natašu Bekvalac, digla se revolucija na Internetu
ISHITRENO SAM TO NAPISALA, OPROSTITE MI: Milena Radulović o svojoj objavi nakon dve tragedije - Osećam pritisak i strah
KRISTINA ĆUTI, RODITELJI LJUTI! KOD DANETA SA GOLIJE SVE SE PROMENILO: Gorštak otvorio srce - Mnogo mi je krivo
NIJE HTELA DA SE UDA ZA ĐOKOVIĆA NI POSLE 4 GODINE VEZE: Đorđe se oženio, a njegova bivša iznenadila objavom
KOJI SAM ZNAK U HOROSKOPU: Datum rođenja otkriva vaš znak zodijaka