• Sastojci:
  • Za koru:
  • 250 gr svežih, očišćenih, jagoda
  • 2/3 šolje mleka
  • 10 kapi ekstrakta vanile
  • 375 gr namenskog brašna
  • 2 kašičice praška za pecivo
  • 1 kašičica soli
  • 125 grama putera, omekšalog na sobnoj temperaturi
  • 250 gr šećera
  • 4 jaja
  • 5 kapi roze prehrambene boje
  • Za fil:
  • 5 belanaca
  • 125 gr šećera
  • prstohvat soli
  • 250 grama putera, omekšalog na sobnoj temperaturi
  • 10 kapi ekstrakta vanile
  • 2 kapi roze prehrambene boje

Postupak:

Ispasirajte jagode u blenderu, dodajte mleko i ekstrakt vanile. U posebnoj posudi izmešajte brašno, prašak za pecivo i so.  Penasto umutite puter i šećer, pa dodajte jedno po jedno jaje da se sve sjedini. Smanjite brzinu miksera pa polako dodajte polovinu mešavine brašna. Kad se sve sjedini, dodajte mešavinu s mlekom, a na kraju postepeno dodajte ostatak brašna.

Podelite smesu na tri dela, u jedan stavite tri kapi boje, u drugi dve i u treći samo jednu (u zavisnosti od proizvođača, može se dogoditi da jačina boje varira pa prilagodite količinu tako da delovi ostanu nijansirani).

Peći u rerni na 180 stepeni Celzijusovih. Podeliti u tri dela, peći u plehu prečnika 20 cm. Pleh namažite puterom, poprašite brašnom i na dno stavite papir za pečenje. Pecite testo oko 30 minuta i čačkalicom proverite da li je pečeno. Ostavite desetak minuta u plehu, pa ohladite na rešetki do kraja.

Krem:

Umutite belanca, šećer i so. Mutite na pari dok se šećer potpuno ne rastopi a onda nastavite da mutite na sobnoj temperaturi sve dok masa ne postane čvrsta i ne pojave se čvrsti "vrhovi" na mestima gde mutilice izlaze iz mase.

Smanjite brzinu mućenja, dodajte puter, kašiku po kašiku. Kad dodate sve, pojačajte brzinu do srednjeg stepena i mutite dok se ne sjedini. Zamenite mutilice na mikseru i ubacite one za testo pa nastavite da mutite dok se krem sasvim ne učvrsti. Ne brinite, nekad to može potrajati i do deset minuta, ali će na kraju krem postati gladak. Tada dodajte vanilu.

Odvojite pola šolje krema i obojite ga prehrambenom bojom. Filujte kore od najtamnije (na dnu) do najsvetlije (na vrhu) neobojenim kremom. Premažite tortu sa strane i odozgo, a za kraj pomešajte malo obojenog krema da biste dobili lep, nijansirani, ombre efekat.

Izvor: Lisa