- Sastojci:
- Za koru:
- 250 gr svežih, očišćenih, jagoda
- 2/3 šolje mleka
- 10 kapi ekstrakta vanile
- 375 gr namenskog brašna
- 2 kašičice praška za pecivo
- 1 kašičica soli
- 125 grama putera, omekšalog na sobnoj temperaturi
- 250 gr šećera
- 4 jaja
- 5 kapi roze prehrambene boje
- Za fil:
- 5 belanaca
- 125 gr šećera
- prstohvat soli
- 250 grama putera, omekšalog na sobnoj temperaturi
- 10 kapi ekstrakta vanile
- 2 kapi roze prehrambene boje
Postupak:
Ispasirajte jagode u blenderu, dodajte mleko i ekstrakt vanile. U posebnoj posudi izmešajte brašno, prašak za pecivo i so. Penasto umutite puter i šećer, pa dodajte jedno po jedno jaje da se sve sjedini. Smanjite brzinu miksera pa polako dodajte polovinu mešavine brašna. Kad se sve sjedini, dodajte mešavinu s mlekom, a na kraju postepeno dodajte ostatak brašna.
Podelite smesu na tri dela, u jedan stavite tri kapi boje, u drugi dve i u treći samo jednu (u zavisnosti od proizvođača, može se dogoditi da jačina boje varira pa prilagodite količinu tako da delovi ostanu nijansirani).
Peći u rerni na 180 stepeni Celzijusovih. Podeliti u tri dela, peći u plehu prečnika 20 cm. Pleh namažite puterom, poprašite brašnom i na dno stavite papir za pečenje. Pecite testo oko 30 minuta i čačkalicom proverite da li je pečeno. Ostavite desetak minuta u plehu, pa ohladite na rešetki do kraja.
Krem:
Umutite belanca, šećer i so. Mutite na pari dok se šećer potpuno ne rastopi a onda nastavite da mutite na sobnoj temperaturi sve dok masa ne postane čvrsta i ne pojave se čvrsti "vrhovi" na mestima gde mutilice izlaze iz mase.
Smanjite brzinu mućenja, dodajte puter, kašiku po kašiku. Kad dodate sve, pojačajte brzinu do srednjeg stepena i mutite dok se ne sjedini. Zamenite mutilice na mikseru i ubacite one za testo pa nastavite da mutite dok se krem sasvim ne učvrsti. Ne brinite, nekad to može potrajati i do deset minuta, ali će na kraju krem postati gladak. Tada dodajte vanilu.
Odvojite pola šolje krema i obojite ga prehrambenom bojom. Filujte kore od najtamnije (na dnu) do najsvetlije (na vrhu) neobojenim kremom. Premažite tortu sa strane i odozgo, a za kraj pomešajte malo obojenog krema da biste dobili lep, nijansirani, ombre efekat.
Izvor: Lisa
"IMA 42 GODINE! JOŠ MALO BAKUTA ZA STARAČKI DOM": Glumac "udario“ na Natašu Bekvalac, digla se revolucija na Internetu
ISHITRENO SAM TO NAPISALA, OPROSTITE MI: Milena Radulović o svojoj objavi nakon dve tragedije - Osećam pritisak i strah
KRISTINA ĆUTI, RODITELJI LJUTI! KOD DANETA SA GOLIJE SVE SE PROMENILO: Gorštak otvorio srce - Mnogo mi je krivo
NIJE HTELA DA SE UDA ZA ĐOKOVIĆA NI POSLE 4 GODINE VEZE: Đorđe se oženio, a njegova bivša iznenadila objavom
KOJI SAM ZNAK U HOROSKOPU: Datum rođenja otkriva vaš znak zodijaka