Torta sa jabukama (sočni desert sa siderom)
Sastojci (za 12 parčadi):
- 250 g brašna
- 250 g šećera u prahu
- 125 g margarina
- 1 jaje
- 500 ml sidera od jabuke (vina od jabuke)
- 2 kesice pudinga od vanile
- šipka vanile
- 4 male jabuke
- 3 kašike limunovog soka
- 400 g kisele pavlake
- 400 g nemasnog neslanog sira
- kesica vanilin-šećera
- 80 g džema od kajsija
- 3 kašike oljuštenih listića badema
Priprema: Zamesite testo od brašna, 90 g šećera u prahu, omekšalog margarina i jajeta, pa ostavite u celofanu u frižideru jedan sat da se hladi.
400 ml sidera od jabuke zagrejte u šerpi. U ostatak sidera dodajte puding, srž vanile, 50 g šećera u prahu. Dodajte u zagrejani sider, pa pustite da proključa. Ostavite da se ohladi.
Zagrejte rernu na 180 stepeni. Podmažite kalup sa prstenom za pečenje kolača, pa 2/3 testa rasporedite po dnu. Stavite u rernu da se peče 15 minuta. Jabuke oljuštite, isecite na ploške, pa ih polijte limunovim sokom. 3 Preostalo testo sada rasporedite po obodu pleha. Pomešajte pavlaku, sir, 100 g šećera u prahu i vanilin-šećer, pa sve to umešajte u fi l sa siderom. Dobijenu glatku smesu sipajte u pleh, odozgo poređajte jabuke i pecite 60-70 minuta. Vruć kolač premažite džemom, pa pospite listićima badema i prah šećerom.
Vreme pripreme: 130 minuta, 410 kcal
Lenja pita od jabuka
Sastojci (za 20 parčića):
Za testo:
- 300 g brašna
- 200 g putera
- 100 g šećera
- prstohvat soli
- 1 jaje
Za drugi sloj:
- 10 jabuka
- šipka vanile
- 1/2 kašičice cimeta
- 290 g šećera
- 3 kašike limunovog soka
- 8 belanaca
- 4 kašike prezli
Za treći sloj:
- 200 g brašna
- 150 g putera
- 150 g šećera
Za posipanje:
- 2 kašike šećera u prahu
Priprema: Umesite testo od brašna, putera i šećera, zavijte ga u celofan, pa stavite u frižider da se hladi 30 minuta.
Jabuke očistite i isecite na kockice i sa vanilom, cimetom, 50 g šećera i limunovim sokom stavite da proključa. Ostavite da se ohladi i umutite mikserom.
Rernu zagrejte na 180 stepeni. U belanca postepeno dodajte šećer dok ne dobijete čvrst sneg. U podmazani pleh prvo rasporedite testo kao osnovu, preko stavite prezle, zatim smesu s jabukama i odozgo belance. Pecite 20 minuta. 4 Brašno, puter i šećer zamesite u testo, narendajte ga što krupnije (ili rukama pravite mrvice) i pospite po kolaču. Pecite još 30 minuta. Ohladite lenju pitu i pospite je prah-šećerom.
Vreme pripreme: 145 minuta, 370 kcal
Štrudla-torta sa slatkim sirom i suvim grožđem
Sastojci (za 12 parčadi):
- 4 žumanceta
- 60 g šećera
- 400 g posnog, neslanog sira
- kašika naseckane pomorandžine kore
- 2 belanceta
- 300 g lisnatog testa
- 60 g putera
- 30 g prezli
- 150 g džema od šljiva
- 200 g džema od jabuka
- po 100 ml pavlake i mleka
- 2 jajeta
- 2 kašike šećera u prahu
Priprema: Žumanca i 30 g šećera mutite dok ne dobijete glatku masu, pa dodajte koru pomorandže i sir. Belanca sa šećerom umutite u čvrst sneg.
Rernu zagrejte na 180 stepeni. Komade lisnatog testa premažite rastopljenim puterom. Preko stavite prezle, pa fi l sa sirom premažite po donjoj polovini, ali ostavite nenamazano dva centimetra na krajevima. Džem od šljiva i džem od jabuka pomešajte, stavite preko mase od sira, umotajte testo, i pritisnite krajeve.
Urolano testo savijte u obliku puža u podmazanom kalupu, pa pecite 50-60 minuta. Preostale sastojke pomešajte, pa time prelijte kolač posle 15 minuta i zapecite.
Vreme pripreme: 100 minuta, 460 kcal
Recepte piše Marija Jakob
"IMA 42 GODINE! JOŠ MALO BAKUTA ZA STARAČKI DOM": Glumac "udario“ na Natašu Bekvalac, digla se revolucija na Internetu
ISHITRENO SAM TO NAPISALA, OPROSTITE MI: Milena Radulović o svojoj objavi nakon dve tragedije - Osećam pritisak i strah
KRISTINA ĆUTI, RODITELJI LJUTI! KOD DANETA SA GOLIJE SVE SE PROMENILO: Gorštak otvorio srce - Mnogo mi je krivo
NIJE HTELA DA SE UDA ZA ĐOKOVIĆA NI POSLE 4 GODINE VEZE: Đorđe se oženio, a njegova bivša iznenadila objavom
KOJI SAM ZNAK U HOROSKOPU: Datum rođenja otkriva vaš znak zodijaka