Torta sa jabukama (sočni desert sa siderom)

Sastojci (za 12 parčadi): 

  • 250 g brašna 
  • 250 g šećera u prahu 
  • 125 g margarina 
  • 1 jaje 
  • 500 ml sidera od jabuke (vina od jabuke) 
  • 2 kesice pudinga od vanile 
  • šipka vanile 
  • 4 male jabuke 
  • 3 kašike limunovog soka 
  • 400 g kisele pavlake 
  • 400 g nemasnog neslanog sira 
  • kesica vanilin-šećera 
  • 80 g džema od kajsija 
  • 3 kašike oljuštenih listića badema 

Priprema: Zamesite testo od brašna, 90 g šećera u prahu, omekšalog margarina i jajeta, pa ostavite u celofanu u frižideru jedan sat da se hladi. 

400 ml sidera od jabuke zagrejte u šerpi. U ostatak sidera dodajte puding, srž vanile, 50 g šećera u prahu. Dodajte u zagrejani sider, pa pustite da proključa. Ostavite da se ohladi. 

Zagrejte rernu na 180 stepeni. Podmažite kalup sa prstenom za pečenje kolača, pa 2/3 testa rasporedite po dnu. Stavite u rernu da se peče 15 minuta. Jabuke oljuštite, isecite na ploške, pa ih polijte limunovim sokom. 3 Preostalo testo sada rasporedite po obodu pleha. Pomešajte pavlaku, sir, 100 g šećera u prahu i vanilin-šećer, pa sve to umešajte u fi l sa siderom. Dobijenu glatku smesu sipajte u pleh, odozgo poređajte jabuke i pecite 60-70 minuta. Vruć kolač premažite džemom, pa pospite listićima badema i prah šećerom. 

Vreme pripreme: 130 minuta, 410 kcal 

Lenja pita od jabuka 

Sastojci (za 20 parčića): 

Za testo: 

  • 300 g brašna 
  • 200 g putera 
  • 100 g šećera 
  • prstohvat soli 
  • 1 jaje 

Za drugi sloj: 

  • 10 jabuka 
  • šipka vanile 
  • 1/2 kašičice cimeta 
  • 290 g šećera 
  • 3 kašike limunovog soka 
  • 8 belanaca 
  • 4 kašike prezli 

Za treći sloj: 

  • 200 g brašna 
  • 150 g putera 
  • 150 g šećera 

Za posipanje: 

  • 2 kašike šećera u prahu 

Priprema: Umesite testo od brašna, putera i šećera, zavijte ga u celofan, pa stavite u frižider da se hladi 30 minuta. 

Jabuke očistite i isecite na kockice i sa vanilom, cimetom, 50 g šećera i limunovim sokom stavite da proključa. Ostavite da se ohladi i umutite mikserom. 

Rernu zagrejte na 180 stepeni. U belanca postepeno dodajte šećer dok ne dobijete čvrst sneg. U podmazani pleh prvo rasporedite testo kao osnovu, preko stavite prezle, zatim smesu s jabukama i odozgo belance. Pecite 20 minuta. 4 Brašno, puter i šećer zamesite u testo, narendajte ga što krupnije (ili rukama pravite mrvice) i pospite po kolaču. Pecite još 30 minuta. Ohladite lenju pitu i pospite je prah-šećerom. 

Vreme pripreme: 145 minuta, 370 kcal 

Štrudla-torta sa slatkim sirom i suvim grožđem 

Sastojci (za 12 parčadi): 

  • 4 žumanceta 
  • 60 g šećera 
  • 400 g posnog, neslanog sira 
  • kašika naseckane pomorandžine kore 
  • 2 belanceta 
  • 300 g lisnatog testa 
  • 60 g putera 
  • 30 g prezli 
  • 150 g džema od šljiva 
  • 200 g džema od jabuka 
  • po 100 ml pavlake i mleka 
  • 2 jajeta 
  • 2 kašike šećera u prahu 

Priprema: Žumanca i 30 g šećera mutite dok ne dobijete glatku masu, pa dodajte koru pomorandže i sir. Belanca sa šećerom umutite u čvrst sneg. 

Rernu zagrejte na 180 stepeni. Komade lisnatog testa premažite rastopljenim puterom. Preko stavite prezle, pa fi l sa sirom premažite po donjoj polovini, ali ostavite nenamazano dva centimetra na krajevima. Džem od šljiva i džem od jabuka pomešajte, stavite preko mase od sira, umotajte testo, i pritisnite krajeve. 

Urolano testo savijte u obliku puža u podmazanom kalupu, pa pecite 50-60 minuta. Preostale sastojke pomešajte, pa time prelijte kolač posle 15 minuta i zapecite. 

Vreme pripreme: 100 minuta, 460 kcal 

Recepte piše Marija Jakob