U novootvorenom restoranu nacionalne tajlandske kuhinje Tai tajm (Thai time) u Njegoševoj ulici 11 u Beogradu možete probati brojna jela iz ove nama daleke zemlje.

Po porodičnim receptima koje je sa Tajlanda donela šefica kuhinje Duangnet Pinsantija (43) pripremaju se, između ostalog, i tajlandska salata sa junetinom, crveni, žuti i zeleni kari, napoznatije supe tom jam i tom ka gai, kao i brojna jela sa povrćem i mesom.

Ako do sada niste znali, kari začini se razlikuju po ljutini - crveni kari je najljući, zatim sledi zeleni, a žuti je naslabije ljutine.

Crveni kari sa piletinom

Sastojci:

  • 30 ml ulja
  • 100 g pilećeg belog mesa 
  • komad kefir lajma (kaffir lime)
  • 20 g crvenog karija (pasta) 
  • 1,5 dl kokosovog mleka 
  • 1 dl fonda pileće supe 
  • 50 g bambus štapića 
  • 120 g sveže bundeve isečene na kockice 
  • 10 g palminog šećera 
  • 10 g fiš sosa 
  • prstohvat začina od suvog povrća

Priprema: U vok sipati ulje i kari pastu, propržiti desetak sekundi pa dodati kokosovo mleko. Nakon minuta krčkanja sipati fond supe i ostale sastojke i kuvati pet minuta. Poslužiti uz basmati pirinač.  

Nenad Blagojević