Tajlandska kuhinja je savršen spoj vekovima starih uticaja Istoka i Zapada, a od sada možete isprobati ove neobične ukuse i u Beogradu.
U novootvorenom restoranu nacionalne tajlandske kuhinje Tai tajm (Thai time) u Njegoševoj ulici 11 u Beogradu možete probati brojna jela iz ove nama daleke zemlje.
Po porodičnim receptima koje je sa Tajlanda donela šefica kuhinje Duangnet Pinsantija (43) pripremaju se, između ostalog, i tajlandska salata sa junetinom, crveni, žuti i zeleni kari, napoznatije supe tom jam i tom ka gai, kao i brojna jela sa povrćem i mesom.
Ako do sada niste znali, kari začini se razlikuju po ljutini - crveni kari je najljući, zatim sledi zeleni, a žuti je naslabije ljutine.
Crveni kari sa piletinom
Sastojci:
- 30 ml ulja
- 100 g pilećeg belog mesa
- komad kefir lajma (kaffir lime)
- 20 g crvenog karija (pasta)
- 1,5 dl kokosovog mleka
- 1 dl fonda pileće supe
- 50 g bambus štapića
- 120 g sveže bundeve isečene na kockice
- 10 g palminog šećera
- 10 g fiš sosa
- prstohvat začina od suvog povrća
Priprema: U vok sipati ulje i kari pastu, propržiti desetak sekundi pa dodati kokosovo mleko. Nakon minuta krčkanja sipati fond supe i ostale sastojke i kuvati pet minuta. Poslužiti uz basmati pirinač.
Nenad Blagojević