Baklava sečena "u zvezdu" jedan je od najlepših ukrasa svake trpeze. Bilo da je pravite od domaćih ili kupljenih kora, ovaj bogati slatkiš treba pažljivo izrezati a najpedantnije domaćice se ne libe da uzmu i lenjir u ruke kako bi sve ispalo "kao pod konac".

Nema sumnje da će se svaka bogato zalivena baklava slatko pojesti, bilo da je sečete na trouglove, kocke ili - kako se nekad u narodu kaže - u obliku "dijamanta" tj. romboida. Ali da bi cela tepsija blistala punim sjajem, evo kako treba da je podelite.

Prvo isecite po sredini, kao burek, na četiri dela. Zatim svaki od njih isecite na polovini - tako ćete dobiti osam "kriški", tj. velikih parčića. Sada počnite od dve kriške najbliže vama - secite kao na ovoj šemi - linije paralelne sa levom ivicom leve kriške i desnom ivicom desne kriške.

kako se sece baklava
Lepa&Srećna 

Zatim povucite poteze nožem paralelno sa rezom koji ove dve kriške razdvaja. Ponovite sličan postupak i na susednim kriškama - levo od leve i desno od desne. Možda zvuči malo zbunjujuće ovaj opis, ali biće vam sasvim dovoljno i da pratite logiku date šeme i uspećete da isečete baklavu tako da svi budu zadivljeni.

kako se sece baklava
Lepa&Srećna