Sastojci:

115 g putera

15 g braon šećera

15 g meda

100 g belog šećera

1 g soli

120 g brašna

4 g praška za pecivo

3 jajeta

kora pola limuna, pomorandže ili 4-5 kapi ružine vodice

Madlene su mekani, biskvitni francuski kolačići specifičnog izgleda, poznati po svom prefinjenom ukusu.

Da biste ih napravili, potrebno vam je samo nekoliko sastojaka koje sigurno već imate u kuhinji, malo veštine i vremena.

Nina Babić, vlasnica poslastičarnice „Gospođa Mirkov”, otkrila nam je recept za savršene madlene koje možete praviti sa limunom, ružinom vodicom ili pomorandžom, a bilo koja verzija zadovoljiće i najizbirljivije sladokusce.

Bon appetit!

Postupak:

Istopite puter, braon šećer i med u lončetu na srednjoj vatri. Polako mešajte spatulom tako da ne izgore ni šećer ni med, a da se sve istopi i pomeša. Stavite smesu sa strane.

Pomešajte so, šećer, brašno i prašak za pecivo u velikoj činiji, a zatim mešajte mutilicom ručno. Napravite udubljenje u suvim sastojcima, a onda dodajte jedno po jedno jaje, dobro mešajući dok se potpuno ne sjedine.

Kada su se jaja potpuno spojila sa masom, a ona postala sasvim glatka, polako mutilicom mešajte testo i dodajte topli puter. Na kraju dodajte koru limuna ili pomorandže. Testo će biti prilično tečno i slično testu za palačinke. Pokrijte plastičnom folijom tako što ćete je prilepiti za testo i ostaviti da odstoji do najmanje 2 sata ili još bolje preko noći.

Zagrejte rernu na 190 C. Kašičicom prebacujte testo u udubljenje modle za madlene i punite ih do ¾, nikako do vrha. Pecite madlene 2.5 minuta i kad vidite da počinju da se naduvavaju u sredini, zarotirajte modlu i pecite jos 2.5 min. Moguće je da će vam biti potrebno i više vremena, tako da ne bi bilo loše da napravite probnu turu sa vašom rernom.  

Kad se zavrsi pečenje, odmah izvrnite modlu i istresite ih. Pospite ih prah šećerom ili umačite u istopljenu čokoladu.

Izvor: Lepa&Srećna