Sastojci:

Za biskvit:

200 g bundeve

500 g jabuka

300 ml biljnog mleka (sojino, zobeno ili bademovo)

100 g samlevenih badema 100 g urmi

2,5 kašike šećera

100 ml maslinovog ulja (može i suncokretovo)

200 g brašna (integralno ili belo)

100 g heljdinog brašna

1 kašika cimeta

1 kašičica začina za medenjake (miks đumbira, anisa, muškatnog oraščića, cimeta itd.)

1 prašak za pecivo (10g)

Za premaz:

1 kašika javorovog sirupa

1 narandža (sok)

1 kašika ekspandiranog prosa kvinoje ili riže

50 g crne čokolade

Bundevu narežite na tanke duguljaste listiće, kao veliki čips. Premažite ovlaš s malo ulja i ostavite sa strane.

Jabuke narendajte i pomešajte sa začinima, šećerom i mlevenim bademima.

Urme, ulje i mleko izblendajte u finu glatku smesu zatim ulijte u miks jabuka i badema te postepeno dodajte brašno koje ste prethodno pomešali s praškom za pečenje.

Sve izlijte u lim za pečenje i u to utaknite tanko narezanu bundevu. Lepo sve do dna, a po želji neka deo bundeve malko viri van, kao listići.

Pecite na 180°C oko 30 minuta ili dok biskvit ne bude dobro pečen. On mora ostati malo vlažan zbog jabuka unutra, ali na drvenom štapiću ne sme biti mokre smese brašna.

Javorov sirup pomešati sa sokom od naranče te tom smesom premažite površinu pečenog kolača, a čokoladu otopite i njome premažite samo listiće bundeve koji vire ili po želji pokapajte mestimično po celom kolaču. Sve završite tako što ćete posuti ekspandirano proso, kinoju ili rižu.

Izvor: Kreni zdravo