• Sastojci:
  • Za koru:
  • 4 jajeta
  • 200 gr brašna
  • 1 kašika mleka u prahu
  • 1 kašika gustina
  • 220 gr putera
  • 200 gr šećera
  • 2-3 kašike mleka
  • 1 vanilin-šećer
  • 2 kašičice praška za pecivo
  • 1/2 kašičice sode bikarbone
  • Za  fil:
  • 120 gr prah-šećera
  • 80 gr putera
  • 4 kašike mleka u prahu
  • 1 vanilin-šećer
  • 2 kašičice vrele vode
  • Za glazuru:
  • 120 gr šećera
  • 180 gr crne čokolade
  • 60 ml vode

Priprema:

Pripremite sve sastojke unapred, tako da budu na sobnoj temperaturi. Rernu ugrejte na 180C stepeni i spremite dva okrugla kalupa za tortu. Umutite sve sastojke za tortu osim mleka. Mleko polako dodajte pred kraj tako da dobijete meko testo za patišpanj. Podelite ga u dva kalupa i pecite dvadesetak minuta.

Kad izvadite pečeno testo, ostavite ga da se kratko ohladi u samom kalupu, bar nekoliko minuta. Onda izvrnite testo na rešetku pa polako uklonite pek-papir. Za žuti fil, izmešajte šećer, mleko u prahu i gustin da nema grudvica, pa dodajte muteći puter, tako da postane kremast. Muteći fil, dodajte malo po malo vrelu vodu, tako da dobijete blago razređeni krem. Njime filujte prvu koru, pa na njega stavite drugu.

Za glazuru, otopite šećer u vrućoj vodi, na tihoj vatri. Dodajte izlomljenu čokoladu, dobro izmešajte da se sve ujednači pa polako sipajte preko torte. Dekorišite po želji, a za dečiji rođendan - najbolje - sitnim šarenim perlicama.

Recept: Kika K.

Izvor: Lepa&Srećna