Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

ŽIVOPISNI TURSKI GRAD KOJI MORATE POSETITI: Kastamonu je prava prestonica turske kulture i otomanske arhitekture

Ovaj grad idealan je za one koji žele odmor u prirodi i čist vazduh, a bogato istorijsko i kulturno nasleđe i blizina Crnog mora čine ga pravim turističkim biserom.

  Izvor: Foto: Shutterstock

Svi su čuli za velike i poznate turske gradove, ali retko ko je čuo za Kastamonu. Ovaj živopisni grad leži u brdovitoj unutrašnjosti Anadolije, udaljen oko 100 km od crnomorske obale. Pokrajinu Kastamonu čine planine, šume i more. Planine Ilgaz na jugu i Kure na severu okružuju najvećei deo pokrajine, a plodna ravnica obiluje rekama. Ova pokrajina ima najdužu obalu na Crnom moru, od 170 km.  Savremeni Kastamonu je poznat po bakarnom posuđu, preradi duvana i proizvodnji nameštaja od drveta, a ima i šećeranu.

PROČITAJTE JOŠ: OVO JE NAJSKUPLJI GRAD ZA ŽIVOT U EVROPI: upoznajte Cirih

Kastamonu se nalazi na oko dva i po sata vožnje od Ankare. Od Istanbula možete stići automobilom za oko pet sati ili pak avionom za nešto manje od sata. U gradu ima nekoliko hotela sa odličnom uslugom, kao i veliki broj konaka gde se možete udobno smestiti.
Grad lako možete obići pešice jer nije mnogo veliki. U centru je glavna pijaca gde možete pazariti suvenire i tradicionalnu zanatsku robu, a potom predahnuti u nekom od brojnih restorana i kafea. Najbolje je da novac zamenite u Ankari ili Istanbulu jer Kastamonu nema menjačnicu i tek poneka zlatara vrši ovu uslugu. Klima je slična našoj, sa hladnim zimama i vrelim letima.

Još uvek nepoznat turistima van Turske, grad zaista ima šta da ponudi. Pored bogate gastronomske ponude i blizine mora, možete uživati u pešačkim turama kroz kanjone Čatak, Horma I Vala.

Software:Adobe Photoshop CS5.1 Windows Created: 2018:04:04 16:20:56
Izvor:

Ukoliko se u ovoj regiji zadesite prvog dana proleća, doživećete i proslavu praznika Navruz. Živopisne nošnje, muzika i veselje dominiraju ulicama grada čitavog dana.Dok šetate gradom, videćete veliki broj autentičnih kuća koje datiraju iz 19. veka i predstavljaju pravi odraz otomanske arhitekture. U celoj Turskoj nema mnogo očuvanih takvih građevina, a većina njih upravo se nalazi u Kastamonu. Među važnije istorijske spomenike spada razorena vizantijska tvrđava na stenovitom brdu, oko kojeg je stari grad bio sagrađen, kao i više crkava.

OSTATAK TEKSTA PROČITAJTE OVDE

Ovo ne smete propustiti

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije