Svi su čuli za velike i poznate turske gradove, ali retko ko je čuo za Kastamonu. Ovaj živopisni grad leži u brdovitoj unutrašnjosti Anadolije, udaljen oko 100 km od crnomorske obale. Pokrajinu Kastamonu čine planine, šume i more. Planine Ilgaz na jugu i Kure na severu okružuju najvećei deo pokrajine, a plodna ravnica obiluje rekama. Ova pokrajina ima najdužu obalu na Crnom moru, od 170 km.  Savremeni Kastamonu je poznat po bakarnom posuđu, preradi duvana i proizvodnji nameštaja od drveta, a ima i šećeranu.

PROČITAJTE JOŠ: OVO JE NAJSKUPLJI GRAD ZA ŽIVOT U EVROPI: upoznajte Cirih

Kastamonu se nalazi na oko dva i po sata vožnje od Ankare. Od Istanbula možete stići automobilom za oko pet sati ili pak avionom za nešto manje od sata. U gradu ima nekoliko hotela sa odličnom uslugom, kao i veliki broj konaka gde se možete udobno smestiti.
Grad lako možete obići pešice jer nije mnogo veliki. U centru je glavna pijaca gde možete pazariti suvenire i tradicionalnu zanatsku robu, a potom predahnuti u nekom od brojnih restorana i kafea. Najbolje je da novac zamenite u Ankari ili Istanbulu jer Kastamonu nema menjačnicu i tek poneka zlatara vrši ovu uslugu. Klima je slična našoj, sa hladnim zimama i vrelim letima.

Još uvek nepoznat turistima van Turske, grad zaista ima šta da ponudi. Pored bogate gastronomske ponude i blizine mora, možete uživati u pešačkim turama kroz kanjone Čatak, Horma I Vala.

Ukoliko se u ovoj regiji zadesite prvog dana proleća, doživećete i proslavu praznika Navruz. Živopisne nošnje, muzika i veselje dominiraju ulicama grada čitavog dana.Dok šetate gradom, videćete veliki broj autentičnih kuća koje datiraju iz 19. veka i predstavljaju pravi odraz otomanske arhitekture. U celoj Turskoj nema mnogo očuvanih takvih građevina, a većina njih upravo se nalazi u Kastamonu. Među važnije istorijske spomenike spada razorena vizantijska tvrđava na stenovitom brdu, oko kojeg je stari grad bio sagrađen, kao i više crkava.

OSTATAK TEKSTA PROČITAJTE OVDE

PageBreak

Kompleks Jakup age pored verskog, ima i društveni značaj, jer je postao mesto okupljanja turista i lokalnog stanovništva. Ne propustite posetu fabrici alve, gde i sami možete učestvovati u procesu „povlačenja” i probati najsvežiju alvu na licu mesta.

S druge strane, kompleks Ismail bega nalazi se malo izvan centra grada. Ovde možete posmatrati bojenje tkanina tehnikom litografije i videti kako nastaju tradicionalni motivi po kojima je Kastamonu poznat. Možete se opustiti u kafeu, koji je nekada bio konak za trgovce svilom.



Regija Pinarbaši, severozapadno od Kastamonua, predivno je mesto za pešačenje i istraživanje. Tu se nalazi pećina Ilgarini, četvrta po veličini pećina na svetu, na 1.250 m nadmorske visine, duboka 250 m. Predivna priroda deo je nacionalnog parka Ilgaz koji je inače i poznat ski- centar sa razvijenim zimskim turizmom.

PROČITAJTE JOŠ: SIGURNO STE VIDELI OVU SLIKU NA INSTAGRAMU, ALI NISTE ZNALI GDE SE NALAZI: Upoznajte Lago di Brajes

Od sela Iliča možete krenuti u pešačku turu do vodopada. Trebaće vam oko pola sata hoda. Na kraju staze videćete prizor od kog zastaje dah. Voda je kristalno čista, a okolna vegetacija bujna i raznovrsna.

Obilazak grada neizbežno podrazumeva i uživanje u gastronomiji. Obavezno probajte tradicionalna jela: supe tarhana, anakiz i ečevit, zatim kulbastı, mıklama, kapatma, kavurmu, eriste, kole doug, banduma, kaigana, cırık, birian kebab, halucka, kuvani đevrek, čajni hleb od kukuruza šećerca, alvu s brašnom, kadaif, baklave i urmašice.

Tekst: Danka Zečević

Izvor: Lepa & Srećna