Jaja ofarbana crvenom bojom simbolizuju prolivenu Hristovu krv i novi život koji se rađa iz njegove svesne žrtve.
Veliki petak je za sve hrišćane dan strogog posta a oni koji poštuju pravila, u znak žalosti, pripremaju hranu na vodi ili čak uopšte ne jedu i ne piju do zalaska sunca.
U Srbiji je običaj da se na Veliki petak zaustave svi poslovi i u kući i u polju. U nekim krajevima je se na Veliki petak farbaju jaja i to u crvenu boju koja je simbol nevino prolivene krvi Hristove i novog života koji se rađa iz njegove svesne žrtve.
Večernjim bogosluženjima u crkvama se obeležava vreme smrti i skidanja sa krsta tela Gospodnjeg, kada se na posebno ukrašen sto ispred oltara koji predstavlja Hristov grob iznosi plaštanica.
Sveštenici iznose crvenu plaštanicu i tri puta, uz zvuke klepala, obilaze oko crkve, što simbolično predstavlja hristovu sahranu. Plaštanica se potom polaže ispred oltara, a vernici u tišini dolaze na celivanje sve do subote uveče, uoči Vaskrsa koji se slavi od ponoći i kada se u znak vaskršnje radosti oglašavaju i prva zvona.
Ovo je dan hrišćanske žalosti je i poslednji i najznačajnijih u nedelji stradanja za sav hrišćanski svet.
Prema predanju zapisanom u jevanđeljima, Isus Nazarećanin, car Judejski, umro je na krstu u "šesti čas dana" i zavese jerusalimskog hrama precepile su se na pola, sunce se pomračilo i sva zvona su popucala. Zato u pravoslavnim hramovima na Veliki petak ne zvone zvona, već se bogosluženja najavljuju drvenim klepalima.
Izvor: Lepa & Srećna
PROČITAJTE JOŠ:
Srpska zdravica u zdravlje domaćinovo
Sve o Uskrsu: recepti, farbanje jaja i običaji
NA SAJTU LISA.RS PROČITAJTE JOŠ:
RECEPTI ZA JELA S RIBOM
Jela sa ribom: umesto kupovne sardine napravite jelo od skuše za dane posta (POSNO + RECEPT)
Manastirska jela s ribom: riblji bećarac (POST + RECEPT)
Jela sa ribom: pijani šaran u belom vinu (POST, RECEPTI)
Posno jelo: pečena garnirana pastrmka (RECEPT, RIBA)
Recepti za posni jelovnik: obrok-salata sa tunjevinom (RECEPT, POSNO)
Jela od ribe: dijetalni super oslić (POSNO, RECEPT)
Super recept za slano predjelo: rolat od oblande SA TUNJEVINOM (POSNO)
RECEPTI ZA JELA OD POVRĆA
Pasulj prebranac na hilandarski način (POST, MANASTIRSKI RECEPTI)
Hilandarski recepti: jota od pasulja, kupusa i krompira (POSNO + RECEPT)
Posna jela: čorba od spanaća sa spirulinom (RECEPT, POSNO)
Brzo i jeftino posno jelo: punjene paprike sa celerom (RECEPT)
Italijanski bećar paprikaš: recept za dinstano povrće "mediteran" (POSNO)
Slano predjelo od heljdinih kora sa blitvom ili spanaćem: pita Sofije Loren (POSNO)
Topla predjela: sarma od kiselog kupusa sa kombinovanim povrćem (POSNO)
Tradicionalna predjela: recept za sarmu od kiselog ili slatkog kupusa (POSNO)
Rastresiti basmati pirinač (POSNO)
Paprike punjene pasuljem (POSNO)
Pitice s pirinčem i prazilukom (POSNO)
POSNI KOLAČI I TORTE
Sitni kolači: recept za dvobojne štanglice od oraha (POSNO)
Slavski sitni kolači: crno-bela salama od oraha (POSNO)
Slatkiš koji vole najmlađi: gurabije s pekmezom (POSNO)
Recept za posnu bajaderu: recept sa kokosovim uljem + orasi, lešnici i bademi (POSNO)
Slatki zalogaj: ledene oblande (POSNO)
Brza torta s kokosom i bananama (POSNO)
Božićni kolači od integralnog brašna: domaći keks od đumbira sa cimetom (POSNO)
Lisini recepti: bajadera s lešnikom (POSNO)
POSNI HLEB I PECIVA
Zdravi recepti: umesite hleb od spelte i semenki za samo 3 minuta (POSNO)
Tradicionalni recepti: perece na starinski način (POSNO)
Stara tradicionalna jela: badnjača je pogača koja se služi na Badnje veče (RECEPT, POSNO)
PRAVILA, OBIČAJI, POUKE, VESTI
Osnovna pravila crkvenog posta: kako da očistimo duh i telo od grehova
Post u Srbiji i obmane potrošača: da li biljni sir i šlag mogu da budu posni
Veliki ponedeljak, utorak, sreda, četvrtak i petak: strasna sedmica, dani pred vaskrsenje (OBIČAJI)
Veliki petak je dan strogog posta
Lazarevom subotom počinje poslednja sedmica uskršnjeg posta
Patrijarh Pavle o postu i pričešću: Zašto je ustanovljen post od 40 dana
Da li je post tajna dugog života
Petrovski post: tokom posta Svetih Apostola ne jede se meso, beli mrs i jaja