Zlatna truba (Allamanda cathartica) je ukrasna biljka poreklom iz Brazila. Najbolje cveta pod jakim suncem, a odgovara joj dobro drenirana zemlja.

S obzirom na to da je u pitanju puzavica, mora da bude postavljena uz rešetku ili ogradu.

Kada raste u divljini, alamanda se može videti duž reka na područjima okupanim suncem, u predelima u kojima je vlažnost veoma visoka. U svom originalnom obliku, ove biljke ne podnose senku, kao ni slanu zemlju i izuzetno su osetljive na mraz. Ipak, uzgojem je postala veoma otporna tako da su prilagođene rastu i u našim uslovima. Samo uzgajanje nije teško. Da bi biljka uspešno rasla u našim uslovima, u sobi ili bašti, potrebna joj je velika vlažnost što znači da ćete vrlo često morati da prskate biljku. U svom prirodnom okruženju, alamanda raste i do 6 metara u visinu, ali uzgajivači je neretko podrezuju tako da se formira žbun.

PROČITAJTE JOŠ: Upoznajte kalibrahou, najslađu dvojnicu petunije

Tekstura biljke je veoma hrapava, a debeli zašiljeni listovi su svetlozelene boje. Alamanda ima velike, najčešće žute, cvetove koje odlikuje nežan, voćni miris, ali u zavisnosti od varijeteta, mogu biti i u beloj, ljubičastoj, pink ili narandžastoj boji. 

Alamandi odgovara skoro svaka zemlja, ali postaje hlorotična u veoma alkalnim uslovima. Za potporu joj je potrebna rešetka, drvo ili ograda. U oblastima sa klimatskim sezonskim promenama, tokom zime zemlja treba da bude suva, a sa dolaskom proleća potrebno je podrezati biljku kako bi naredno cvetanje bilo bogatije i kako bi se kontrolisao njen rast. Lako se razmnožava sečenjem vrhova, a najbolje je da to radite u proleće pri temperaturi od 25 stepeni.

Alamande oduzimaju dah kada su na vrhuncu svog cvetanja tako da se potrudite da ih posadite na mesto gde će njihova lepota doći do izražaja. Možete da ih postavite uz tanko drveće tako da cvetaju oko stabla.

PROČITAJTE JOŠ: 10 najlepših žardinjera za vaš prozor

Odgovaraju joj sunčane i blago zasenjene pozicije, a uživa na temperaturama između 20 i 25 stepeni. Ukoliko dođe do sušenja listova znači da biljka ne dobija dovoljno svetla. Obratite pažnju na štetočine kao što su crveni pauci i štitaste uši.

Ova biljka zlatnih trubica dobila je ime po švajcarskom botaničaru Frederiku Luju Alamandu (1735-1803), a zanimljivo je i da je jedan grad u Portoriku (Kanovanas) proglasio ovu biljku svojim simbolom u čast Allamande Carthice koja raste po celom gradu i duž obala njegovih reka.

Tekst: Una Kostandinović

Izvor: Lisa / Moja lepa bašta