Na balkonima najčešće nema prostora za mnogo biljaka, pa tada nema ni mogućnosti da se sadi povrće za kućnu upotrebu. Ako želite da bar nešto odgajite što ćete moći da koristite pri kuvanju, najbolje je da odaberete začinske biljke.

Prethodno izaberite mesto za saksije, osigurajte ih od pada i pripremite laki humus, izmešan sa "perlicama" stiropora. Ako je terasa okrenuta ka suncu, evo koje se biljke najčešće savetuju.

Ruzmarin voli sunce i treba mu bar šest sati direktnog svetla u toku dana. Ova aromatična biljka, idealna za kuhinjsku upotrebu, ali i pripremu kozmetičkog ulja, traži rastresitu, peskovitu zemlju.

Nemojte ga zalivati previše često. Na dva-tri dana, proverite prstom kakva je zemlja - ako vam se lepi za kožu, još nije vreme za zalivanje.

ruzmarin-min.jpg
Shutterstock  

Ruzmarin možete da berete tokom cele godina, a najjači miris mu je pre cvetanja - u proleće. Odsecajte izdanke dužine do 15cm, a možete listiće i da osušite i čuvate u papirnoj kesi, na tamnom i hladnom mestu. 

Timijan, poznat i kao pitoma majčina dušica, upotrebljava se kao lekovita biljka, ali i u kulinarstvu. Ni ova biljka nije zahtevna, odgovara joj "mršava" zemlja u kojoj može da bude čak i sitnog šljunka.

timijan majcina dusica-min.jpg
Shutterstock  

Što više sunca ima, to joj je miris jači, a možete da je berete cele godine. Nemojte dozvoliti da se zemlja u saksijama potpuno osuši, a povremeno dodajte i malo tečnog đubriva.

Žalfija će uspevati na suncu, ali i u senci, s tim što joj onda miris neće biti baš tako jak. Početnici se obično iznenade kad vide koliko je ovo atraktivna biljka, sa prelepim sivozelenim listovima koji deluju kao da su prekriveni srebrom.

zalfija-min.jpg
Shutterstock  

Koristi se u kao začin, ali i u toplim napicima. Tinkture od žalfije su odlične za kosu i kožu. Ova lepa, žbunasta biljka može da izdrži sušu pa izbegavajte da je "udavite" čestim zalivanjem.

Bere se tokom cele godine, a lišće može da se osuši ili zamrzne za kasniju upotrebu.

Tekst: Lepa&Srećna