Bosiljak je biljka koja može da se koristi kao začin u jelima, ali ima i druge benefite. Pre svega, lepo izgleda, veoma je dekorativan i zato treba da se nađe na vašoj terasi ovog proleća. Pored toga, ima intenzivan, prijatan miris koji može da deluje umirujuće i da vam ulepša odmor i jutarnje ispijanje kafe na terasi. Benefite ovog mirisa ćete osetiti i tokom leta, jer može da pomogne u borbi sa dosadnim komarcima koji vam često kvare večernje uživanje. 

U brojnim narodnim pesmama ovu biljku devojke daruju mladićima koje vole, pa se i danas ponegde smatra simbolom ljubavi, napretka i opšteg blagostanja. Ne oklevajte, ovaj period je idealan da posadite biljke, kao i da uredite terasu, zato odaberite saksije po svom ukusu i počnite sa pravljenjem baštenskog kutka!

shutterstock_1942042405 (1).jpg
Foto: Shutterstock Orezivanje bosiljka

Proces sadnje bosiljka je jednostavan. Možete da posejete semenke u čašice, koje bi trebalo da držite na toplom mestu u kući ili da kupite biljku koja je već proklijala i smestite je na terasu. Najbolje bi bilo da sadnice udaljite jednu od druge oko 20 - 30 cm, kako bi imale dovoljno mesta da se razvijaju.

Bosiljku neće smetati mnogo sunca - naprotiv, veoma dobro uspeva na terasama koje su na sunčanoj strani. Pobrinite se da ga redovno zalivate, a kada poraste više od 15 cm, orežite ga i upotrebite odsečene delove kao dodatak pasti, kuvanom jelu ili kao dekoraciju uz kolač. Možete ga stavljati u salate, kako biste ih oplemenili prijatnim mirisom, a pogodan je i za čajeve.

Pogledajte i 4 lekovita začina koja možete saditi sami.

BONUS VIDEO:

Koje biljke savršeno uspevaju na istočnom prozoru u domu TikTok/vetterplantco

 Tekst: lepa&Srećna/K.L.