Božur nosi jaku simboliku i jedan je od omiljenih cvetova na venčanju. Smatra se da privlači sreću i bogatstvo i kažu da predskazuje srećan brak.

Kažu da je "kralj cveća" i oduševljavaju se njegovim moćnim mirisom, a ljubitelji koji nemaju baštu ponekad žale upravo zbog božura.

Međutim, on se može gajiti i u saksijama. Važno je da na vašoj terasi ima dovoljno sunca, ako je moguće - bar pola dana. Ako su ostatak dana u prošaranoj hladovini, i tada će lepo cvetati.

Najbolje je, naravno, da budu u zemlji, ali ako imate prostora za velike saksije, možete da u njih posadite božure. Imajte na umu da oni razvijaju veliki koreni sistem i to u prve dve godine rasta. Potrebno je da saksija bude zapremine tridesetak litara.

kako gajiti bozure 2.jpg
Shutterstock  

Odgovara im zemlja puna gline, jedino je važno da bude veoma dobro drenirana. Kada ih sadite, pazite da koren ne smestite suviše duboko. Potrebno je da "okca" budu samo dva do tri centimetra ispod površine zemlje.

Dobro utapkajte zemlju oko korena i odmah obilno zalijte. Vodite računa da nove božure redovno zalivate - umerenost je prava reč. Između dva zalivanja proverite prstom zemlju, ona ne sme da bude potpuno suva.

Imajte na umu da koren božura može da izmrzne ako biljku držite u saksiji, pa je tokom zime unesite na neko manje hladno mesto. Starijim božurima će prijati ako povremeno dodate malo đubriva u vodu za zalivanje. Budite vrlo oprezni, jer prejako đubrenje može da "sprži" lišće.

kako gajiti bozure 3.jpg
Shutterstock  

Redovno uklanjajte cvetove kad precvetaju, a stabljike možete da skrešete na oblik žbuna kakav se vama sviđa. Nemojte ih potpuno uklanjati sve dok potpuno ne požute u kasnu jesen.

Kada se lepo održavaju, božuri mogu da budu dugovečni - cvetaju i mirišu čak i sto godina - čitav jedan ljudski vek!

Tekst: Lepa&Srećna